Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

Zorgen om drastische stijging medicijnentekort

Het aantal geneesmiddelen dat in Nederland slecht of niet leverbaar is, stijgt dramatisch. Apothekers dringen bij de overheid en zorgverzekeraars aan op maatregelen.

Quote

Zo kan het echt niet doorgaan

Mariël Croon

Vorig jaar waren er 625 medicijnen voor ernstige ziekten zoals borstkanker en zware depressies niet of slecht leverbaar. In 2014 waren dit er nog 527 en in 2004 minder dan honderd.

Apothekers steken volgens hun brancheorganisatie KNMP veel tijd in het zoeken naar alternatieven voor bepaalde geneesmiddelen en in het opsporen van voorraden bij leveranciers en collega's om te kunnen voldoen aan de vraag. ,,Zo kan het echt niet doorgaan. Neem bijvoorbeeld tamoxifen, een middel dat gebruikt wordt bij borstkanker. Patiënten krijgen vanwege een tekort voor nog maar 1 maand mee. Dat veroorzaakt veel onrust,'' zegt Mariël Croon van de KNMP.

Lage prijs
De lage medicijnprijs is de voornaamste oorzaak. Croon: ,,Veel medicijnen zijn door regelgeving extreem goedkoop. Nederland is bovendien een relatief klein afzetgebied en daarom minder interessant voor fabrikanten.''

Wanneer in Nederland een medicijn niet meer verkrijgbaar is, kan het worden geïmporteerd. Croon: ,,Maar dan zijn ze vaak duurder en worden lang niet altijd door de verzekeraar vergoed.''

Ander merk
Overstappen op een geneesmiddel van een ander merk met dezelfde werking zou ook soelaas kunnen bieden. ,,Maar bij sommige middelen, zoals het schildklierhormoon en epilepsiemedicatie treden bijwerkingen op. Heel vervelend voor de patiënt,'' aldus Croon.

Fabrikanten zeggen dat soms ook een gebrek aan grondstoffen een tijdelijk tekort kan veroorzaken. Croon: ,,Dat zag je bijvoorbeeld bij het borstkankermedicijn tamoxifen.'' KNMP pleit daarom voor harde afspraken van zorgverzekeraars met fabrikanten over de beschikbaarheid van medicijnen.

Brief
Ook minister Edith Schippers van Volksgezondheid maakt zich zorgen over de tekorten. ,,Het toenemende aantal geneesmiddelentekorten is een vervelend en hardnekkig probleem. In oktober heeft minister Schippers hierover nog een uitgebreide brief aan de Kamer gestuurd,'' zegt een woordvoerder.

Het ministerie wijst erop dat tekorten van grondstoffen en medicijnen vaak internationaal spelen en dat Nederland altijd probeert alternatieven te vinden. Een werkgroep met alle betrokkenen zoekt naar oplossingen, maar dat gaat Schippers nog niet snel genoeg. ,,De jongste cijfers zijn reden om alle partijen te vragen hun inzet verder op te schroeven.''