Volledig scherm
Swipocratie is voor jongeren tussen de 16 en 25 jaar ‘tinderen voor het klimaat’. © Gemeente Soest

Jongeren in Houten willen wel korter douchen, maar niet minder vliegen

Bijna 80 procent van de jongeren in Houten maakt zich zorgen over het klimaat. Deze jongeren willen ook zélf meer doen om klimaatverandering tegen te gaan.

Zij willen bijvoorbeeld minder vlees eten, korter douchen en vaker reizen met het openbaar vervoer. Maar wat ze liever niet willen, is minder vaak in het vliegtuig stappen.

Dat beeld komt in Houten naar voren uit de campagne Watt Nou! Met de online tool ‘Swipocratie’ konden zij met een paar swipes op hun mobiele telefoon meepraten over het klimaatprobleem en duurzame energie en aangeven wat ze willen veranderen aan hun eigen gedrag.

De campagne is een initiatief van de Natuur- en Milieufederatie (NMU) en de provincie Utrecht. Behalve Houten nemen nog elf andere Utrechtse gemeenten deel. 

Links of rechts swipen

In de ogen van wethouder Hilde de Groot (GroenLinks) is ‘Swipocratie’ een mooie manier om jongeren te betrekken bij de discussie over duurzame maatregelen. Naar voorbeeld van de app Tinder moeten zij met ‘ja’ of ‘nee’ antwoord geven op vragen door naar links of naar rechts te swipen. 

Vragen waren bijvoorbeeld: wil je liever één windmolen in Houten of vijftien voetbalvelden met zonnepanelen? Of: ben je bereid om minder vlees te eten of de verwarming vijf graden lager te zetten?

Op 11 oktober wordt er een bijeenkomst gehouden waar jongeren met elkaar over de resultaten in gesprek kunnen gaan.

Utrecht