Volledig scherm
De ploeg van Polsbroekerdam (in het groen), derde in de eindstand, tijdens de trekkertrek gecombineerd met ringsteken. © Ricardo Smit

Lopiks Dorpskernenspel krijgt ook een derde editie

Het Lopikse Dorpskernenspel lijkt een sfeervolle jaarlijkse traditie te worden. Spelers en toeschouwers beleven zaterdag zichtbaar plezier aan de tweede editie in Polsbroekerdam, die wordt gewonnen door Benschop. Voor volgend jaar heeft Willige Langerak zich aangemeld als organisator.

,,Deed mama het goed?’' vraagt een deelneemster haar zoontje na het eerste onderdeel, bekertjes stapelen. Het plagende commentaar van toeschouwers is niet van de lucht: ,,Frustrerend spelletje, hè’', en: ,,Jij hebt zeker gedronken?’'

Bij het trekkertrekken, op het zonnige grasveld grenzend aan weilanden met koeien, komt het aan op zowel kracht als fijne motoriek. Terwijl vier teamleden twee bescheiden formaat tractors over de streep dienen te trekken - ,,Nu komen mijn kilo’s van pas’', merkt een deelnemer van stevig postuur op - moet een kandidaat op de trekker ringsteken. Twee keer. Alleen Laura Klever (Willige Langerak) en Jan Zijderlaan (Benschop) slagen erin beide keren raak te steken, wat belangrijke extra punten oplevert.

Samenwerking

Ook het skilopen met vijf man/vrouw op twee planken vergt coördinatie en samenwerking. Onderweg moet gestempeld worden. Als het team van Willige Langerak al halverwege het parcours is, is de ploeg van Lopik, in shirts van de sportschool, nog nauwelijks van zijn plaats gekomen. ,,LopikFit? Volgens mij komen ze uit De Schutse (verzorgingshuis - red.)’', plaagt een toeschouwer in een T-shirt van buurtvereniging Polsbroekerdam.

,,Ik denk dat wij dit gewonnen hebben. Arnoud, supercoördinatie met het draaien’', prijst teamcaptain Thomas Andriessen van Jaarsveld na de laatste finish.

Onder de supporters bevindt zich burgemeester Laurens de Graaf. ,,Sport, spel, plezier; een mooie traditie voor jong tot oud’', vindt hij. ,,Ik ben trots op ieder dorp.’'

Foto's

Na afloop van het ‘droog’ polsstokspringen, waarbij drie teamleden een sprong moeten doen, hebben de spelers plezier om de foto’s op elkaars smartphones. ,,Ik ben blij dat mijn landing er niet op staat’', zegt een meisje uit de Jaarsveldse ploeg. In de tussentijd vermaakt de jeugd zich in het water bij de polsstokschansen, wat normaliter niet de bedoeling is, maar vandaag mag het.

Polsbroekerdam wint de zenuwspiraal. Benschop neemt een beslissende voorsprong met het inzetten van de verdubbelaar bij de legpuzzel. De multiple-choicequiz voor duo’s vormt het slot. Achter Benschop eindigt Willige Langerak als tweede, Polsbroekerdam als derde. Lopik en Jaarsveld worden ex aequo vierde en Polsbroek, ondanks de tweede plek in de quiz, rest de zesde plaats.

Bestuurslid Pieter Both van de buurtvereniging Willige Langerak kondigt zijn club aan als organisator volgend jaar. ,,Dan hebben we een feestweek vanwege het 45-jarig bestaan.’’

Utrecht