Volledig scherm
Ter illustratie: De schade die airbagdieven veroorzaken. (Dit zijn niet de opengebroken auto’s in Kampen) © Politie

Autokrakers slaan toe in Kampen: vijf airbags in één nacht gestolen

De Flevowijk in Kampen is afgelopen nacht het werkterrein geweest van een airbagdief. Bij in ieder geval vijf auto’s zijn airbags weggenomen.

De autokrakers sloegen toe op de Melde en de Wollegras, zo meldde wijkagent Gerald Horst. De werkwijze van de airbagdieven was bij alle vijf de kraken dezelfde, een ruitje werd vernield en daarna werden de airbags meegenomen.

Inbraakgolven

Het is niet de eerste keer dat het afgelopen jaar in één nacht tal van auto’s werden opengebroken in Kampen. Van oktober tot december 2018 vond een heuse inbraakgolf plaats. De buit? Tankpassen en gereedschappen. Pas na de inzet van een lokauto door de politie kwam een einde aan de inbraakgolf. Een verdachte werd opgepakt.

De hechtenis van de verdachte werd dit voorjaar geschorst en kort erna ging het opnieuw mis in Kampen. In april werden in ieder geval achttien auto’s en bestelbusjes opengebroken. De man werd opnieuw opgepakt. Voor de inbraakgolf aan het einde van vorig jaar werd de verdachte in mei veroordeeld tot acht maanden cel. Mogelijk komt hij voor de inbraken in april later dit jaar opnieuw voor.

Eerdere voorvallen

Wat betreft airbagdiefstallen was het de afgelopen twee jaar vaker raak in Kampen. Zeven airbags werden in maart 2018 gejat op de Akelei, op hemelsbreed slechts een kilometer van de locaties waar afgelopen nacht airbags werden ontvreemd. Bij auto-inbraken in oktober 2017 werden in de wijk de Maten ook al eens airbags en een navigatieapparatuur gestolen.

 1. Kampen in actie tegen ondermijning: ‘Alert zijn op ratten’
  PREMIUM

  Kampen in actie tegen ondermij­ning: ‘Alert zijn op ratten’

  Met nieuwe meldpunten voor duistere zaken, bewustwordingscampagnes en het opbouwen van een databank met informatie over mogelijk crimineel gedrag gaat de gemeente Kampen meer werk maken van de strijd tegen ‘ondermijning’. Ook Bibob-onderzoeken, waarmee de integriteit van ondernemers wordt getoetst, zullen vaker worden ingezet. Dat staat allemaal in het Plan van Aanpak Ondermijning dat het college heeft vastgesteld.
 2. Maandagmarkt Kampen vraagt hulp bij doorbreken neerwaartse spiraal
  PREMIUM

  Maandag­markt Kampen vraagt hulp bij doorbreken neerwaart­se spiraal

  De maandagmarkt in Kampen blijft op verzoek van de marktondernemers in ieder geval nog tot 2023 door de gemeente georganiseerd. Tegen kostprijs – en die zal stijgen. Dat hebben burgemeester en wethouders besloten. Echter, de vraag hoe de neerwaartse spiraal moet worden doorbroken waarin de markt zich volgens onderzoek bevindt, blijft onbeantwoord. De marktcommissie hoopt dat de gemeente ook daarin het voortouw wil nemen.