Volledig scherm
Ter illustratie: De schade nadat een airbag uit een auto is weggenomen. © Politie Amersfoort

Autokrakers teisteren Kampen: negen inbraken in een week

Kampen wordt geteisterd door autokrakers. Deze maand zijn al negen auto’s opengebroken. 

Wijkagent Jean-Louis Becker vertelt dat alle negen autokraken zijn gepleegd tussen 1 en 5 november. ,,Wij gaan hierbij uit van mobiel banditisme, landelijk opererende bendes die op bestelling te werk gaan. Ze verblijven ergens heel kort en zijn dan heel snel weer weg.’’ 

Vijf in één nacht

Vijf van negen autoinbraken vonden in de nacht van maandag op dinsdag plaats in de Flevowijk. Bij alle vijf kraken, in de straten Melde en Wollegras, werden airbags ontvreemd. De werkwijze van de airbagdieven was hierbij in alle gevallen dezelfde: een ruitje werd vernield, waarna de airbags werden meegenomen.

Volgens de wijkagent vonden de andere vier autokraken ook plaats in de omgeving van Melde en Wollegras. ,,Wijken langs de N50 zijn gevoelig voor mobiel banditisme. De daders kunnen daar heel snel Kampen verlaten’’, verduidelijkt Becker. Of bij de andere vier autokraken ook in alle gevallen een airbag werd weggenomen, wist de politieman niet zeker.

Begin maart sloegen airbagdieven al eens toe in het nabije Genemuiden en Hasselt. In één avond en een nacht werden vijf airbags gestolen. Opvallend detail: alle airbags werden weggenomen uit Audi’s van het type A3. Volgens Becker hebben de airbagdieven in Kampen het niet op één specifiek automerk of type gemunt. ,,Er zitten Peugeots, Citroëns en ook een Skoda tussen.’’

Alertheid

De wijkagent roept inwoners van Kampen op om extra alert te zijn. Daarnaast laat hij doorschemeren dat de politie de komende periode vaker surveilleert in de wijken langs de N50, al zijn alerte getuigen volgens hem cruciaal om de pakkans van deze bendes te vergroten. ,,Als je iets verdachts ziet, bel ons dan. Ook als je twijfelt. Wij komen liever een keer voor niets dan te laat’’, zegt de wijkagent.

Wat betreft airbagdiefstallen was het de afgelopen twee jaar vaker raak in Kampen. Zeven airbags werden in maart 2018 gestolen op de Akelei, op hemelsbreed slechts een kilometer van de straten Melde en Wollegras. Bij autoinbraken in oktober 2017 werden in de wijk de Maten ook al eens airbags en een navigatieapparatuur gestolen.

 1. Kampen in actie tegen ondermijning: ‘Alert zijn op ratten’
  PREMIUM

  Kampen in actie tegen ondermij­ning: ‘Alert zijn op ratten’

  Met nieuwe meldpunten voor duistere zaken, bewustwordingscampagnes en het opbouwen van een databank met informatie over mogelijk crimineel gedrag gaat de gemeente Kampen meer werk maken van de strijd tegen ‘ondermijning’. Ook Bibob-onderzoeken, waarmee de integriteit van ondernemers wordt getoetst, zullen vaker worden ingezet. Dat staat allemaal in het Plan van Aanpak Ondermijning dat het college heeft vastgesteld.
 2. Maandagmarkt Kampen vraagt hulp bij doorbreken neerwaartse spiraal
  PREMIUM

  Maandag­markt Kampen vraagt hulp bij doorbreken neerwaart­se spiraal

  De maandagmarkt in Kampen blijft op verzoek van de marktondernemers in ieder geval nog tot 2023 door de gemeente georganiseerd. Tegen kostprijs – en die zal stijgen. Dat hebben burgemeester en wethouders besloten. Echter, de vraag hoe de neerwaartse spiraal moet worden doorbroken waarin de markt zich volgens onderzoek bevindt, blijft onbeantwoord. De marktcommissie hoopt dat de gemeente ook daarin het voortouw wil nemen.