Volledig scherm
Cruiseschepen langs de IJsselkade moeten noodgedwongen hun stroomaggregaten laten draaien omdat er geen walstroom beschikbaar is. (archieffoto) © Schinkel

CDA Kampen wil af van diesellucht langs IJsselkade

Schepen die afmeren voor de kade in Kampen moeten de beschikking kunnen krijgen over stroomaansluitingen op de wal. Daarmee kan worden voorkomen dat omwonenden de hele dag in een dieselwalm zitten van de draaiende aggregaten aan boord.

Dat vindt de CDA-fractie in de gemeenteraad, die hierover schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders heeft gesteld. Uit een rondgang die fractievoorzitter Jan Marskamp en fractiesecretaris Niek Teune hebben gemaakt, blijkt dat omwonenden en ondernemers last hebben van de diesellucht en van het geluid dat de motoren maken. Overlast door passagiers ervaart men nauwelijks.

Gebrom

„De schippers die in de vroege ochtend aanmeren, maken onbedoeld met het geluid van het aggregaat de bewoners en gasten van de hotels wakker’’, stelt Marskamp. ,,Overdag hoort men een monotoon gebrom. Ook ruiken bewoners een sterke diesellucht in de directe omgeving van hun woning. Schippers kunnen op dit moment echter niet om het gebruik van een aggregaat heen omdat er geen walstroom aan de IJsselkade beschikbaar is.’’

De CDA-fractie meent dat er serieus moet worden gekeken naar mogelijkheden om de overlast voor de omgeving te beperken. In het aanleggen van installaties voor walstroom ziet de CDA-fractie ‘een goede, duurzame en milieuvriendelijke oplossing’.