De drie mannen sloegen hun slag op boten in het Gat van Seveningen.
Volledig scherm
De drie mannen sloegen hun slag op boten in het Gat van Seveningen. © Schinkel

Cel- en werkstraffen geëist voor diefstal uit tientallen boten in Gat van Seveningen

Tientallen booteigenaren zijn de dupe van drie helers uit IJsselmuiden en Kampen. Dat stelt het Openbaar Ministerie. Eén van de drie zou vervolgens bij het Pieter Zandt College hebben ingebroken. Hij hoorde dinsdag 10 maanden cel tegen zich eisen, waarvan 2 maanden voorwaardelijk.

Na een lange reeks van diefstallen werden de drie in mei 2019  aangehouden. De slachtoffers waren steeds bootbezitters in het Gat van Seveningen. Een gedupeerde zag tot drie keer toe zijn boot overhoop gehaald en zegt 12.000 euro schade te hebben geleden. 

Na de derde keer was hij het zo zat dat hij via Facebook een beloning uitloofde. Daarna ging het balletje rollen en klopte de politie aan de deur bij de 40-jarige Jan S. in IJsselmuiden. Bij hem werden flink wat gestolen goederen getroffen. Bij een buurman van hem, de 32-jarige Saviël F., lagen onder andere koperen scheepsklokjes, gereedschappen, zaklantaarns maar ook een politiejasje. 

S. zei in zijn eerste verhoor dat de spullen van ‘Gio’ zijn, waarna de 27-jarige Kampenaar Giovanni G. ook werd opgepakt, maar het drietal kwam eind mei weer op vrije voeten. 

Een half jaar later wordt G. weer opgepakt. Dit keer wordt hij met een andere man in een achtertuig met tassen vol gestolen spullen gevonden. In de tassen zitten onder andere twaalf honkbalknuppels, afkomstig van het Pieter Zandt College in Kampen. 

Tijdens de rechtszaak ontkent G. alles en noemt de verklaringen van S. onzin. Het Openbaar Ministerie denkt daar anders over en eist tien maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk. S. hoort een werkstraf van 120 uur en een celstraf van drie maanden voorwaardelijk eisen. Een boven zijn hoofd hangende celstraf van twee maanden wordt wat de officier betreft omgezet in een werkstraf van nog eens 120 uur. Tegen de derde verdachte F. is 120 uur waarvan de helft voorwaardelijk geëist.

  1. Bewusteloos schoppen van man (37) uit Nieuwleusen in Kampen heeft mogelijk gevolgen voor carbidschieters
    PREMIUM

    Bewuste­loos schoppen van man (37) uit Nieuwleu­sen in Kampen heeft mogelijk gevolgen voor carbid­schie­ters

    Een 37-jarige man uit Nieuwleusen is tijdens de afgelopen jaarwisseling in Kampen het slachtoffer geworden van een zware mishandeling. Hij is door een groep carbidschieters tegen zijn hoofd geschopt, waarbij hij zijn tanden verloor, zijn kaak brak en uiteindelijk bewusteloos raakte. Dat blijkt nu uit de evaluatie van de gemeente Kampen over de jaarwisseling. Voor de mishandeling zijn begin april vier 18-jarige Kampenaren aangehouden.