Volledig scherm
De twee beeldbepalende zwarte populieren bij het Zalkerbos gaan plat; ze zijn rot en leveren gevaar op voor het publiek. © Foto Freddy Schinkel

De zeldzame zwarte populier van Zalk moet plat

De op een na dikste zwarte populier van het land staat in Zalk. Maar niet lang meer. De zeker 125 jaar oude en meer dan 6 meter in omtrek tellende loofdrager moet plat, zo heeft de gemeente Kampen besloten. De populier aan het Veerpad bij het Zalkerbos is rot van binnen en wordt net als zijn iets kleinere buurman voor 15 maart gekapt. 

De bomen staan bij het Zalkerbos, in de uiterwaarden van de IJssel aan de noordzijde van Zalk, aan het paadje naar de pont.  Ze zijn inmiddels voorzien van een rood kruis, ten teken dat ze gekapt gaan worden.

Van oudsher thuis

Zwollenaar Wim Eikelboom maakt zich als zelfbenoemd chroniqueur van de IJssel druk om de geplande kap van deze ruim 41 meter hoge populier en zijn buurvrouw, een tikje kleiner maar net zo oud. Eikelboom, die de podcast Rivierverhalen over de IJssel maakt, wijst erop dat de zwarte populier van oudsher thuishoort in het rivierenlandschap van de IJssel. Hij postte begin deze week een bericht op Twitter over de kap, dat leidde tot veel reacties. 

Eikelboom vindt het jammer dat de bomen gekapt worden; hij is niet overtuigd van de noodzaak. ,,Ze hebben de storm van afgelopen zondag overleefd. Een goed teken. Ik maak me er sterk voor omdat er nog maar weinig van dit soort bomen zijn in Nederland. Het zijn de enige zwarte populieren in dit rivierenlandschap. Hier horen ze thuis.’’ Hij is niet van plan actie te voeren maar gaat wel een afscheidsgedicht op de stammen van de populieren spijkeren (zie kader). 

Omtrek van 6,14 meter

Op bomensite monumentaltrees.com worden de populieren - Latijnse naam Populus Nigra - tot de top 10 van dikste bomen van Overijssel gerekend. In januari is nog gemeten dat de stam een omtrek van 6,14 meter heeft. Daarmee is het waarschijnlijk de op een na dikste zwarte populier van Nederland; de dikste staan in Amsterdam volgens de site. 

Stambreuk

De gemeente Kampen stelt in een reactie dat de bomen al langer in de gaten worden gehouden. Ze kampen met vergevorderde houtrot en er is risico op stambreuk en takbreuk. Ze vormen, kortom, een steeds groter gevaar voor iedereen die langskomt.

Volledig scherm
DS-2020-0863 Zalk - Twee monumentale zwarte populieren aan het Veerpad bij Zalk moeten gekapt worden. Ze zijn inmiddels voorzien van een rood kruis op de stam. Zijn erg zeldzame types, een van deze is dikste van het land. Editie FL Foto Freddy Schinkel, IJsselmuiden © FS20200211 © Foto Freddy Schinkel

Kampen stelt dat zij bij het besluit tot kappen niet over een nacht ijs is gegaan. Een extern bureau heeft bij beide bomen geadviseerd om de risicobomen te verwijderen vanwege de diepe houtrot en het verhoogde risico op het breken van de stam en takken.

De kapvergunning is vorig jaar aangevraagd en verleend. Hier zijn geen bezwaren tegen ingediend.  Ook Dorpsbelangen Zalk kan leven met de kap, laat bestuurslid Lucas Frijlink weten.  De bomen worden volgens de gemeente voor 15 maart gekapt in verband met het broedseizoen. 

Afscheidsgedicht voor de Zalker populieren van Wim Eikelboom

Deze twee potige Zalker zwarte populieren

Zijn de allerdikste langs onze rivieren 

Ruim honderdtwintig jaar oud

Zijn deze makkers van hout 

En nu mogen ze niet langer dit landschap sieren