Volledig scherm
Windmolens zijn nu nog zeldzaam in Kampen. Dat zou rond 2035 anders moeten zijn, het jaar waarin de stad zegt volledig energieneutraal te willen zijn. © Freddy Schinkel

Driedaagse energietop over duurzaam Kampen

Hoe maak je een stad energieneutraal? Dat is de hamvraag die op 11 en 12 juni centraal staat tijdens een heuse Kamper ‘energietop’. Snel een antwoord vinden is nodig, want Kampen zegt in 2035 energieneutraal te willen zijn. Dat is vijftien jaar eerder dan volgens klimaatakkoorden moet, maar hoe weet nog niemand.

Tijdens de energietop, in samenwerking met Natuur en Milieu Overijssel, hoopt Kampen op ideeën van inwoners, ondernemers en experts. Niet alleen over welke alternatieven er zijn om de circa 5170 terrajoules aan energie op te wekken die de stad momenteel jaarlijks verbruikt, maar ook waar. En er is duidelijkheid nodig over wie welke rol heeft in de overstap naar duurzame energie.

De top is in drie dagdelen opgesplitst. De eerste is dinsdagavond 11 juni in de Stadsgehoorzaal. Vanaf 19 uur kan iedereen binnenlopen om te luisteren of mee te doen aan ‘een meeslepend debat’ onder leiding van presentator André van der Zee.

Thematafels

Woensdagmiddag 12 juni zijn ondernemers en initiatiefnemers van lopende projecten voor duurzame energieopwekking aan de beurt. In het gemeentehuis spreken zij vanaf 16 uur aan verschillende thematafels over kansen en dilemma’s, bijvoorbeeld op het gebied van lokale energieopwekking. De avond is dan voor de experts. Gemeenteraad en stadsbestuur gaan met hen in gesprek over de oogst van de energietop. Dat gebeurt vanaf 19 uur. Deze bijeenkomst is openbaar.