Volledig scherm
Het coalitieakkoord van CU, GBK, CDA en GL voor 2018-2022 heet 'Nieuwe Energie' © Jaap Selles

En wéér gaat het debat over boodschappen doen op zondag in Kampen

Politiek gaat over meer dan boodschappen doen op zondag. De negen partijen in Kampen benadrukken het maandelijks. Maar waarover werd gisteravond het langst gesproken tijdens het debat over het nieuwe coalitieakkoord? De zondagsopenstelling.

ChristenUnie, GBK, CDA en GroenLinks spraken af dat supermarkten voorlopig gesloten blijven op zondag. Als dat verandert, is dat over een jaar, nadat er uitvoerig over is gesproken door raadsleden, ondernemers en inwoners. 

Zinloos

Deze afspraak leidde tot teleurstelling bij voornamelijk PvdA, VVD en D66. ,,De meningen in de samenleving zijn net zo verdeeld als in de raadszaal. Nog meer praten zet geen zoden aan de dijk", vond Janita Tabak (PvdA). Gerben Wijnja (D66): ,,Naar mijn mening is een gesprek zinloos, als je niets te bieden hebt."

Hij richtte zijn woorden met name aan ChristenUnie en CDA. De christelijke partijen zijn tegen zondagsopenstelling. Dat blijft zo, benadrukte Jan Willem Schutte (CU). Namens het CDA liet Jan Marskamp liet zich niet uit de tent lokken: ,,Afgesproken is om eerst het gesprek aan te gaan. De uitkomst kunnen wij niet voorspellen."

Veel ambities, weinig daden

In zijn geheel konden de vijf oppositiepartijen zich vinden in het gesloten akkoord. Al kwam er de te verwachten kritiek. De rode draad: veel ambities, nog weinig daden. Klaas van den Bosch (SGP) maakte het praktisch: ,,Wij zijn blij de nieuwe coalitie werk maakt van eenzaamheid. Maar hoe? Echt concreet wordt het niet."

Schutte (CU) pareerde namens de coalitie: ,,Het is een akkoord op hoofdlijnen. Met de gemeenteraad en inwoners willen wij verder praten over de verdere invulling."