Elise van Heck op een reeds gekapte es aan de Trekvaart.
Volledig scherm
Elise van Heck op een reeds gekapte es aan de Trekvaart. © Foto Freddy Schinkel

Essenkap in IJsselmuiden mag door van rechter: ‘Heel verdrietig’

De gemeente Kampen mag verder met het kappen van de essen langs de Trekvaart in IJsselmuiden. Dat heeft de rechter bepaald. ,,Verdrietig’’, zegt Elise van Heck, die de bomen wilde behouden. 

Na enkele maanden van onzekerheid is het lot van de bomen bepaald. ,,We kunnen niks meer doen’’, zegt Van Heck dinsdagmiddag. ,,Ik verwacht dat de gemeente morgen al doorgaat met het kappen’’. 

Samen met haar man Obbe Deelstra kwam ze in verzet toen ze zag dat de essen tegen de vlakte gingen. ,,Deze bomen maken onze straat juist zo bijzonder”, zei ze in november tegen deze krant. Volgens de gemeente Kampen moeten de 77 essen worden gekapt omdat ze ziek zijn, Van Heck en Deelstra plaatsen daar kritische vraagtekens bij. Het tweetal stapte naar de rechter - naar eigen zeggen gesteund door het merendeel van de buren aan de Trekvaart  - en die besloot de kap op te schorten. 

Uitval van takken

De gemeente liet een extern bureau vervolgens de resterende bomen beoordelen en dat concludeerde dat 82 procent van deze essen ‘binnen enkele jaren zal uitvallen’ door de essentaksterfte. Met dit rapport in de hand stapte Kampen naar de rechter in Zwolle met het verzoek om de schorsing op te heffen. Met succes. Volgens de voorzieningenrechter is het toekomstperspectief van de bomen beperkt en zullen de essen lijden onder het vervangen van het asfalt aan de Trekvaart. Een klus die in de planning zit. Het gevolg is nog meer uitval van takken, stelt de rechter. 

Kortom, het belang van de veiligheid weegt zwaarder dan het belang van de omwonenden. ,,Heel jammer’’, zegt Van Heck. ,,En heel verdrietig’’.