Experiment: bomen in de IJssel moeten onderhoud rivier betaalbaar maken

Afkalving tegengaan. Dat is wat Rijkswaterstaat wil bereiken met een nieuw soort kribben in de IJssel bij Zalk en Wilsum. In eerste instantie worden bomen in twee rijen de grond in geslagen, 50 centimeter van elkaar. 

Daar worden vervolgens oude bomen tussen gelegd. Bij oude kribben ontstaan vaak zogenoemde ontgrondingskuilen waar bij hoog en laag water kribkoppen ontstaan. Om die weg te krijgen, moet Rijkswaterstaat geregeld baggeren. En dat kost een hoop geld. Rijkswaterstaat experimenteert daarom met constructies en materialen om rivierbeheer betaalbaar te houden. 

Bedrijven uit Hasselt en Wilsum voeren het werk uit. Rijkswaterstaat hoopt ook dat dieren en planten zich beter thuisvoelen bij de kribben-nieuwe-stijl die stroming bij de oevers moet weghouden.

Volledig scherm
Werk aan de IJssel bij Zalk. © Henri van der Beek
  1. IJsselmuider tuinder Otten blij met doorbraak in soap over wijkje Tussenland
    PREMIUM

    IJsselmui­der tuinder Otten blij met doorbraak in soap over wijkje Tussenland

    Tuinder Bart Otten in IJsselmuiden is blij dat de gemeenteraad van Kampen donderdagavond flink heeft doorgepakt in het dossier over de bouw van 11 woningen op zijn terrein aan de Parallelweg. Een ruime meerderheid droeg wethouder Albert Holtland op voor 1 maart te komen met een nieuwe gebiedsvisie en voor de zomer met een ontwerp-bestemmingsplan, dat de bouw van het wijkje Tussenland mogelijk moet maken. Als dat rond is, kunnen vader en zoon René Otten hun bedrijf eindelijk verplaatsen.