Volledig scherm
PREMIUM
Foetussen kunnen binnenkort een eigen grafje krijgen in plaats van een sterretje op een algemene gedenksteen. © Freddy Schinkel

Foetus begraven in mini-graf wordt mogelijk in Kampen

Op de begraafplaatsen in de gemeente Kampen komen speciale plekken voor het begraven van foetussen tot 24 weken. Voor deze doodgeboren kindjes is er wettelijk niets geregeld, maar de behoefte aan herdenkingsplekken groeit. Op verzoek van de fractie van ChristenUnie in de gemeenteraad gaat Kampen de eigen regels voor begraafplaatsen aanpassen om begraven toch mogelijk te maken.

Op de begraafplaats in IJsselmuiden kunnen foetussen al wel worden herdacht, door een sterretje op de herdenkingssteen bij de speciale hoek voor kindergraven. Maar ook daar is het begraven van foetussen tot dusver niet mogelijk, tenzij een kindergraf of een graf voor volwassenen wordt gekocht.

 1. Irritatie over fietsenchaos, hobbelende bestrating, afval en baldadigheid op de Botermarkt in Kampen
  PREMIUM
  Video

  Irritatie over fietsencha­os, hobbelende bestrating, afval en baldadig­heid op de Botermarkt in Kampen

  Een rondje over de Botermarkt levert al gauw inzicht in de gemelde problemen. Als PvdA-commissielid Theo Nieuwenhuizen een verdorde conifeer uit de bloembakken vist, komt onder de wortels van de plant een bierflesje tevoorschijn. Tegelijkertijd is het oppassen om niet omver te worden gereden door fietsers die vanaf de Burgwal de kortste route naar de IJsselkade nemen.
 2. Parkeergarage in Kampen had waterdicht kunnen zijn, áls de bouwers zich aan plannen hadden gehouden
  PREMIUM

  Parkeerga­ra­ge in Kampen had waterdicht kunnen zijn, áls de bouwers zich aan plannen hadden gehouden

  Langdurige afsluiting van de splinternieuwe parkeergarage Buitenhaven als gevolg lekkages was mogelijk helemaal niet nodig geweest als Kampen de garage gewoon volgens bestek had laten bouwen. Begin 2018 besloot de gemeente uit zuinigheid het aanbrengen van een waterdichte coating uit het bestek te schrappen. Precies dat wordt nu gepresenteerd als de oplossing om aan alle problemen een einde te maken.