Volledig scherm
De Ganzensluis gaat een paar maanden dicht voor renovatie. © Vakfoto Van Der Beek

Ganzensluis Kampen paar maanden dicht voor grondige opknapbeurt

De Ganzensluis, die IJssel en Ganzendiep met elkaar verbindt, gaat vanaf 4 november bijna vier maanden dicht voor een grote renovatie. Vaarverkeer tussen beide wateren is daardoor voorlopig niet mogelijk. Dit treft vooral de pleziervaart.

Volgens provincie Overijssel is de renovatie nodig om weer te kunnen voldoen aan de geldende veiligheidseisen.

Sluisdeuren

De uit 1938 stammende sluis, een monument, wordt flink onderhanden genomen. Naast herstelwerkzaamheden en het moderniseren van de technische installatie gaan de sluisdeuren er helemaal uit. Ze gaan tijdelijk naar de Machinefabriek Meppel voor een volledige renovatie. Hiervoor is gekozen vanwege het principe van de duurzame, circulaire economie.

Bij de renovatie wordt ook een extra hek geplaatst. Nu is de sluis nog van één kant direct toegankelijk. Omdat dit gevaarlijke situaties kan opleveren plaatst de provincie nu ook aan de andere kant een hek.

Huisje

Ook het sluiswachtershuisje, eveneens een monument, krijgt een make-over. Het krijgt een andere indeling en wordt geïsoleerd. De buitenkant van het huisje blijft zoals het is. Vanwege de monumentale status van het sluiscomplex is de monumentencommissie van Kampen betrokken bij het project.

Naar verwachting kan de sluis op 1 april volgend jaar weer open, net op tijd voor het nieuwe vaarseizoen.

  1. Maandagmarkt Kampen vraagt hulp bij doorbreken neerwaartse spiraal
    PREMIUM

    Maandag­markt Kampen vraagt hulp bij doorbreken neerwaart­se spiraal

    De maandagmarkt in Kampen blijft op verzoek van de marktondernemers in ieder geval nog tot 2023 door de gemeente georganiseerd. Tegen kostprijs – en die zal stijgen. Dat hebben burgemeester en wethouders besloten. Echter, de vraag hoe de neerwaartse spiraal moet worden doorbroken waarin de markt zich volgens onderzoek bevindt, blijft onbeantwoord. De marktcommissie hoopt dat de gemeente ook daarin het voortouw wil nemen.