Volledig scherm
Over een ‘langere periode’ heeft de gemeente Kampen geprobeerd om de eigenaar in beweging te krijgen. Dat heeft geen effect gehad. © Foto Freddy Schinkel

Gemeente Kampen gaat spookauto aan de Scheerling verwijderen

De gemeente Kampen gaat een langdurig geparkeerd voertuig aan de Scheerling aanmerken als ‘autowrak’, om hem te kunnen verwijderen.

Het gaat om een blauwe Ford Focus met Nederlands kenteken die geparkeerd staat aan de achterkant van woonzorgcentrum De Vijverhof, op inmiddels vrijwel platte banden. Volgens omwonenden staat de auto er al minstens een half jaar, een bewering die wel lijkt overeen te komen met de gegevens die opvraagbaar zijn bij de RDW. Volgens de rijksdienst is de auto niet verzekerd en is de APK al sinds november 2017 verlopen.

Parkeerticket

In maart dat jaar werd de auto nog geparkeerd aan de IJsselkade, zo blijkt uit een parkeerticket op het dashboard van de auto, die niet is afgesloten. In de auto bevinden zich wat gereedschap, schoenen, etensresten, ruitenwisservloeistof en een houten ijshockeystick.

In principe is er geen enkele wet die het langdurig parkeren op een openbare parkeerplaats verbiedt, zo laat de gemeente weten. ,,Maar dit geldt niet voor een onbruikbaar autowrak.’’ Handhavers van de gemeente hebben de Ford Focus inmiddels als zodanig bestempeld. Over een ‘langere periode’ heeft de gemeente geprobeerd de eigenaar in beweging te krijgen. Dat heeft geen effect gehad.

Geen verbod

De verlopen APK is voor de gemeente geen grond om te handhaven. Dat geldt ook voor de verlopen verzekering. Volgens de database van de RDW is er geen sprake van een ‘verbod voor rijden op de weg’. Hoe dat kan, kon de RDW deze week nog niet zeggen.