Volledig scherm
De stroomkast bij de Open Hof in Kampen wordt per direct vervangen. © Gemeente Kampen

Gemeente vervangt twee ‘goudmijntjes’

Om onveilige situaties te voorkomen worden twee elektriciteitskasten in de gemeente Kampen per direct vervangen. De kasten worden gebruikt door ambulante handelaren die op hun standplaats in de buurt afhankelijk zijn van stroom uit de kasten. Over de kosten hoefde het stadsbestuur niet lang na te denken: die dingen zijn een goudmijn voor de gemeente.

De kasten, eentje bij de kerk Open Hof en de ander in winkelcentrum Penningkruid, zijn zo’n twintig jaar oud en verkeren beide in slechte staat. Dat is gebleken bij een tussentijdse inventarisatie. Ze worden gebruikt door standplaatshouders die onder meer vis, kaas, groenten, Surinaams eten en Vietnamese loempia’s verkopen.

Winstgevend

De kosten van vervanging bedragen 13.000 euro. Een no brainer voor het college van burgemeester en wethouders. Want de elektriciteitskasten zijn ronduit winstgevend. Naast de aanschaf- en installatiekosten – en de afgenomen stroom - zijn er alleen eens in de vijf jaar keuringskosten van zo’n duizend euro per kast. Daar tegenover staan de precariorechten die de standplaatshouders aan de gemeente moeten betalen: bij elkaar 9.000 euro per jaar. En dan gaan de nieuwe elektriciteitskasten ook nog eens 40 jaar mee, ongeveer een keer zo lang als de generatie die nu wordt vervangen.

Evenementen

Bij elkaar heeft de gemeente Kampen 39 van deze elektriciteitskasten in de openbare ruimte staan. Niet alleen voor marktkooplui, maar ook voor schepen langs de IJsselkade, verlichting van monumentale objecten, feestverlichting en evenementen. Hoeveel Kampen aan deze kasten verdient en hoeveel kosten hier tegenover staan kon een woordvoerder van de gemeente gisteren niet zeggen.

 1. Vuur in de jarige Broederband Kampen heviger dan ooit

  Vuur in de jarige Broeder­band Kampen heviger dan ooit

  Het had weinig gescheeld of muziekvereniging De Broederband in Kampen had niet meer bestaan als zelfstandige vereniging. Het zoveelste slachtoffer van de landelijk tanende belangstelling voor de amateur blaasmuziek. Maar een afgeketste fusie met zustervereniging Stedelijk Orkest in 2014 wakkerde het vuur in de vereniging heviger aan dan ooit. Met resultaat. Dit jaar viert De Broederband haar 125-jarig bestaan, als oudste amateurmuziekvereniging van Kampen.
 2. Muziek met een ziel voor kinderen op Bali

  Muziek met een ziel voor kinderen op Bali

  Bastiaans is in de Kamper muziekwereld geen onbekende: hij speelde met bands als The Gamblers en Mata Hari. Een paar jaar geleden hoorde hij van stichting Smiling Kids: de organisatie op Bali die zich inzet voor kinderen met een beperking en gerund wodt door zijn stadgenoot Marino van der Starre. Er werden koekjes gebakken en verkocht, voor het goede doel. ,,Maar ja”, haalt hij de schouders op onder de lange witte haren. ,,Ik kan geen koekjes bakken.’’
 3. Groot tekort aan huisartsen in Kampen: Nieuwe inwoners worden 'tijdelijk geaccepteerd' tot er een oplossing is
  PREMIUM

  Groot tekort aan huisartsen in Kampen: Nieuwe inwoners worden 'tijdelijk geaccep­teerd' tot er een oplossing is

  De huisartsenpraktijken in Kampen barsten uit hun voegen. Wie zich nu als nieuwe inwoner inschrijft bij een huisarts, is alleen tijdelijk ingeschreven. Zodra er zich een nieuwe arts in Kampen vestigt, verhuizen de tijdelijk ingeschreven patiënten naar de nieuwe praktijk. Het is een van de gevolgen van het huisartsentekort dat niet alleen Kampen treft, maar ook nijpend is in Flevoland, Vechtdal en in de Achterhoek.
 1. PREMIUM
  video

  Vliegens­vlug­ge vingers van Rick en Lilian lossen 24 uur Rubiks kubussen op om geld op te halen voor onderzoek kinderkan­ker

  Binnen luttele seconden lossen Rick Hamburger uit IJsselmuiden en Lilian van den Brink uit Kampen (beiden 16 jaar) ogenschijnlijk zonder moeite een Rubiks kubus op. Een keer, twee keer, vliegensvlug draaien hun handen de kleurrijke kubussen tot alle vlakken weer dezelfde kleur hebben. Ze staan voor een flinke uitdaging, 24 uur non-stop kubussen oplossen om geld in te zamelen voor stichting Nikai 4 Life.
 2. GroenLinks vraagt uitstel sloop Kamper stadsvilla
  PREMIUM

  GroenLinks vraagt uitstel sloop Kamper stadsvilla

  De voorgenomen sloop van de monumentale stadsvilla aan de Bovenhavenstraat moet worden uitgesteld, nu blijkt dat de aanwijzing van het pand als gemeentelijk monument op ondeugdelijke gronden door burgemeester en wethouders van Kampen is afgewezen. Ook moet er eerst een visie voor de invulling van het hele gebied rond stadsvilla en voormalige glashandel worden gemaakt, voordat er onomkeerbare stappen worden gezet. Dat vindt de raadfractie van GroenLinks, die hierover een reeks vragen en stellingen naar het college heeft gestuurd.