Volledig scherm
PREMIUM
De Bovenhaven is de eerste Kamper haven die passanten vanuit het Reevediep tegenkomen. Het is voor de havenmeester nog te vroeg om duidelijke conclusies te trekken, maar het aantal passanten valt vooralsnog niet tegen. © Foto Freddy Schinkel

Havens Kampen lijken meewind te hebben door nieuwe vaarroute Reevediep

Ruim 5100 boten zijn sinds de opening van het Reevediep op 18 april, door de Scheeresluis gevaren. Dat is iets meer dan de verwachting van 12.000 boten per jaar, zegt Theo Sikkema, de teamleider Vaarwegbeheer bij de provincie Overijssel. Wat merken de havenmeesters in de Kamper jachthavens van het ‘rondje Kampen', dat nu ruim drie maanden gemaakt kan worden. Meren er meer passanten in de havens aan?

Voor het antwoord op die vraag is het, nu de vakantie net goed en wel begonnen is, eigenlijk nog een beetje te vroeg, vindt havenmeester Meindert Luttjeboer. De havenmeester van W.S.V Bovenhaven, de eerste haven op de vaarroute vanaf het Drontermeer, wacht liever nog even met een conclusie trekken tot na het seizoen. ,,Maar het lijkt voor ons positief, zeg ik voorzichtig. Wij hebben tot nu toe niet te klagen, afgelopen week lagen er op een avond zo'n 15 á 18 boten in de haven. We zien dat er veel vaarbewegingen zijn op het water, en veel mensen geven aan dat ze het mooi vinden.’’ Maar of er daadwerkelijk meer passanten aanleggen voor een nacht in de haven dan voor de opening, die balans wordt pas aan het einde van het seizoen opgemaakt.