Volledig scherm
De zogenaamde ‘Riverside Party’ bij het clubhuis van Hells Angels Kampen aan de Loswal dat volgens burgemeester Koelewijn onderdeel uitmaakt van een charmeoffensief. © Foto Freddy Schinkel

Is chapter Kampen het heilige boontje van Hells Angels?

Vraag bij het nieuwsDe rechter noemt motorclub Hells Angels een criminele organisatie die in Nederland moet worden verboden. Dat lijkt slecht nieuws voor Hells Angels Kampen, het chapter waarvan burgemeester Koelewijn denkt dat het zich niet schuldig maakt aan criminele activiteiten. Is Kampen dan het heilige boontje van Hells Angels?

Wat is er aan de hand met Hells Angels Kampen?

Ogenschijnlijk hetzelfde als met alle andere chapters van de motorclub. Hells Angels werd woensdag door de rechtbank in Utrecht verboden omdat zij ‘een wereldwijde organisatie vormen waarbij geweld structureel en veel voorkomt’. Bij deze MC zouden volgens de persrechter beloningen en badges worden uitgedeeld aan mensen die anderen voor de vereniging in elkaar slaan of soms zelfs vermoorden.

De vlag ging uit bij burgemeesters na dit verbod?

Wel in  Zwolle, Henk Jan Meijer is immers ook voorzitter van de landelijke overleggroep die motorbendes aanpakt. Zijn collega Bort Koelewijn uit Kampen heeft echter ‘best een goed contact‘ met lokale Hells Angels die in zijn ogen weinig verkeerd doen. Koelewijn heeft Hells Angels Kampen gevraagd hoe zij zelf een verbod op de club voor zich zien.

Is dat niet een beetje de omgekeerde wereld?

Ja, maar ergens begrijpelijk. Er zitten zóveel juridische haken en ogen aan een verbod dat het niet vreemd is dat Koelewijn wil checken of Hells Angels Kampen zichzelf gaat opheffen, verdergaat onder een andere naam, een andere hobby kiest of bij wijze van spreken emigreert naar de Kempen in België. Daar is Hells Angels immers niet verboden en het scheelt maar één letter.

Hoe realistisch is dit allemaal?

Hoogleraar Jan Brouwer, die zich zeer kritisch uitliet over het verbod: ,,Weinig realistisch, op de naamsverandering na. Hells Angels Haarlem is bijvoorbeeld al verdergegaan als MC Hardliners.’’ De expert op het gebied van motorbendes denkt dat Hells Angels Kampen misschien wel niets doet. ,,Het verbod is immers een lege huls, daarom ben ik er ook zo kritisch op. Je kan er niks mee, de uitspraak is niet onherroepelijk en de advocaat van Hells Angels kan de zaak jaren rekken. Daarnaast betreft het een verbod op de organisatie, niet op de chapters die zelfstandige rechtspersonen vormen. Daarover bestaat jurisprudentie in de Bandido’s-zaak. Het Openbaar Ministerie kan beter criminele MC-leden individueel vervolgen als ze strafbare feiten plegen.’’

Is het trouwens niet een beetje naïef dat de burgemeester van Kampen denkt dat ‘zijn chapter’ wordt gevormd door de heilige boontjes van Hells Angels?

Je zou dat kunnen denken bij termen als ‘geen nare dingen’, ‘charmeoffensief’ en ‘goed contact’ die hij gebruikt. Een journalist van de Stentor had bijvoorbeeld een minder goed contact bij het clubhuis, omdat ‘de pers’ volgens een aanwezig Angels-lid schuldig is aan ‘een hetze’.

Brouwer vindt het overigens irrelevant of chapter Kampen bestaat uit heilige boontjes. ,,Zo’n verbod is een lege huls, ook in Kampen. Maar het laat onverlet dat outlaw-clubs geweld faciliteren en dat daar zaken plaatsvinden die het daglicht niet verdragen. Een bestuurder dient zich daar verre van te houden.’’

Volledig scherm
Het clubhuis van Hells Angels Kampen aan de Loswal in Kampen. © Foto Freddy Schinkel