Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Kampen boert goed, maar duikt door tekort op jeugdzorg in de rode cijfers

Voor de gemeente Kampen was 2018 financieel gezien een goed jaar. Ondanks een fors tekort op de jeugdzorg werd 5,6 miljoen euro winst gemaakt. Maar door boekhoudkundige afspraken duikt Kampen onderaan de streep toch in het rood en noteert zij een verlies van 4 miljoen euro.

Oorzaak is een in het verleden gemaakte afspraak dat jaarlijks een bepaald bedrag in de reserves wordt gestopt, bijvoorbeeld voor de exploitatie van bouwgronden en groot onderhoud aan gebouwen. Kampen duikt vooral in de rode cijfers, omdat een zak geld met bijna 8 miljoen euro wordt doorgeschoven. Dit bedrag is gereserveerd voor projecten die al lang uitgevoerd hadden moeten zijn, maar waarvan de uitvoering is vertraagd. Eerder gaf wethouder Irma van der Sloot de herinrichting van industrieterrein Spoorlanden en het gebied Bolwerk Buitenwacht in IJsselmuiden als voorbeelden.

Bezuinigen

,,Zonder tekorten in de jeugdzorg waren we dicht bij de nul geëindigd", stelt burgemeester Bort Koelewijn. Er was begroot op een verlies van 1 miljoen euro. Het uiteindelijke tekort van 4 miljoen euro wordt gedekt vanuit de algemene reserves. Maar die dreigt onder de kritieke grens van 16 miljoen euro te komen door structurele tekorten in het Sociaal Domein. Daarom moet Kampen de komende jaren minimaal 6,1 miljoen euro bezuinigen.