Volledig scherm
De Nieuwe Toren kleurt een week lang oranje. © Gemeente Kampen

Kampen en Lelystad haken aan bij actie tegen geweld

De spits van de Nieuwe Toren in Kampen kleurt sinds gisteravond oranje in het kader van een internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen. Kampen is een van de 105 Nederlandse gemeenten die meedoen aan Orange the World. Ook Lelystad doet er aan mee.

Voor de kleur oranje is gekozen omdat het de kleur van de dageraad is, symbool voor het aanbreken van een zonnige, hoopvolle toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes. Momenteel krijgt wereldwijd nog één op de drie vrouwen te maken met geweld. Reden voor de Verenigde Naties er aandacht voor te vragen middels deze campagne.

In Nederland zijn jaarlijks naar schatting 200.000 mensen slachtoffer van huiselijk geweld. In de gemeente Kampen waren er vorig jaar 235 meldingen.

In Lelystad is het stadhuis in oranje licht gezet. Bij de start van de campagne is werd gewezen op de mogelijkheden om hulp te zoeken en om aangifte te doen. „Onderzoek laat zien dat geweld nog steeds vaak voor komt en dat vrouwen en meisjes nog te vaak geen aangifte te doen of melding maken”, aldus wethouder Peter Schot.

  1. Kampen in het nauw door verklaring over ‘teerdrollen’ bij heiklus Buitenhaven
    PREMIUM

    Kampen in het nauw door verklaring over ‘teerdrol­len’ bij heiklus Buitenha­ven

    In de bestuursrechtzaak tegen de Inspectie SZW (de vroegere Arbeidsinspectie) is de gemeente Kampen onaangenaam verrast door een plotseling opgedoken verklaring van de inspecteur die het werk aan de parkeergarage Buitenhaven onderzocht. Die legt een rechtstreeks verband tussen het heiwerk in vervuilde grond op de locatie van de voormalige gasfabriek en plotselinge ziektegevallen onder de heiers.