De IJsselkogge werd in 2016 uit de IJssel gelicht, en wordt op dit moment geconserveerd in Batavialand in Lelystad. Eind 2024 is naar verwachting het conserveringsproces afgerond en kan de kogge terug naar Kampen.
Volledig scherm
PREMIUM
De IJsselkogge werd in 2016 uit de IJssel gelicht, en wordt op dit moment geconserveerd in Batavialand in Lelystad. Eind 2024 is naar verwachting het conserveringsproces afgerond en kan de kogge terug naar Kampen. © Schinkel

Kampen trekt extra geld uit om de IJsselkogge naar de stad te halen: waar is het 600 jaar oude schip straks te bekijken?

De kogel is door de kerk, het wrak van de IJsselkogge komt terug naar Kampen. De gemeenteraad ging donderdagavond akkoord met een voorstel om, bovenop de 500.000 euro die eerder al beloofd was, een miljoen euro uit te trekken voor de terugkeer van het wrak. Dat extra geld is nodig om het 600 jaar oude schip op ‘minimale wijze’ te kunnen exposeren. De komende maanden buigt Kampen zich over de vraag waar en hoe dat kan. 

  1. Kampen tikt met tegenzin 1 miljoen euro extra af voor IJsselkogge om kapers op de kust te weren
    PREMIUM

    Kampen tikt met tegenzin 1 miljoen euro extra af voor IJsselkog­ge om kapers op de kust te weren

    Dat de terugkeer van de IJsselkogge naar Kampen in het slechtste geval 1 miljoen euro meer gaat kosten dan was geraamd ligt de Kamper gemeenteraad zwaar op de maag. Toch lijkt een meerderheid bereid te zijn het extra geld op tafel te leggen, zodat voorkomen kan worden dat ‘kapers op de kust’ – Lelystad, Harderwijk of Deventer – er met het iconische scheepswrak vandoor gaan.