Volledig scherm
Vanaf 2021 moeten statushouders taalkennis hebben op mbo-3 niveau. © ANP XTRA

Kamper statushouders onderdeel van landelijke proef met taallessen

Veertig statushouders in de gemeente Kampen krijgen binnenkort op een nieuwe manier taalles. Het nieuwe programma moet hun taalniveau opkrikken tot mbo-3 niveau, zodat ze meer kans maken op de arbeidsmarkt. Kampen is één van de vijf gemeenten die door de rijksoverheid zijn geselecteerd voor een landelijk proefproject op het gebied van inburgering.

Met de proef wordt voorgesorteerd op wetswijzigingen die in 2021 van kracht worden. Dan worden gemeenten verantwoordelijk voor inburgering. Tegelijk wordt de taaleis opgeschroefd, want het huidige niveau waarmee statushouders uit het inburgeringsprogramma komen blijkt in de praktijk te laag om werk te kunnen vinden.

Uitdaging

Voor de proef is Kampen een samenwerking aangegaan met het lokale instituut W en L Opleidingen. Eigenaresse Mariska Weijmer schreef er een programma voor, dat door de overheid is geselecteerd voor de proef. Haar opleidingsinstituut heeft al veel ervaring met inburgeringscursussen, maar verwacht toch zelf ook te kunnen leren van de proef. ,,Waar wij benieuwd naar zijn is of we de statushouder binnen de gestelde tijd op weg kunnen helpen naar het gewenste B1-niveau. Het is in ieder geval een mooie uitdaging en zet ons ook weer op scherp.”

Twee ideeën

Tijdens de proef worden twee ideeën onderzocht. Het eerste idee is te kijken of het vereiste niveau kan worden gehaald door simpelweg meer taallessen te geven. Het andere is dat er maatwerk wordt geleverd, waarbij ook wordt gekeken naar de mogelijkheid om meer vakken toe te voegen, zoals leren studeren, rekenvaardigheden en digitale vaardigheden.

Voor de proef heeft het rijk 175.000 euro beschikbaar gesteld.