Koe naar top van Nieuwe Toren in Kampen: ‘Hijsen, hijsen!’

Vraag van presentatrice Astrid de Jong: is er iemand die het verhaal achter het koe hijsen in Kampen níet kent? Slechts twee mensen steken donderdagmorgen aarzelend een hand omhoog aan de voet van de Nieuwe Toren.   

Even later roepen ze ‘hijsen, hijsen!’ met de rest van het publiek terwijl ze een koe bij de toren omhoog getakeld zien worden - de traditionele opener van de Kamper Ui(t)dagen. De Jong, bekend als  ‘de Nachtzuster’ op Radio 1, heeft in de tussentijd uitgelegd waar deze traditie vandaan komt. Heeft te maken met de ‘niet zo snuggere Kampenaren’ die een koe bovenop de Nieuwe Toren wilden laten grazen. Daar groeide immers gras.

Quote

En zo werden Kampenaren weer gezien als domme mensen

Astrid de Jong, Presentatrice bij het koe hijsen

De koe overleefde de tocht naar boven niet. ,,En zo werden Kampenaren weer gezien als domme mensen’’, zegt De Jong. Toch heeft de stad er een publiekstrekker aan overgehouden, gaat ze door. ,,Elk jaar komen veel mensen kijken naar het hijs van een plastic koe.’’ Die overigens aan de toren blijft bungelen. Kampen heeft het laatste woord, wil ze maar zeggen.

‘Hey Koe’

De plaatselijke muzikant Gertjan van der Weerd zorgt donderdagmorgen voor een passende soundtrack. Hij zingt bijvoorbeeld ‘Hey koe’ (op de melodie van ‘Hey Jude’ van The Beatles) en ‘Gaat ze grazen (‘Is dit alles’ van Doe Maar). 

Volledig scherm
Bijna boven, de legendarische Kamper koe. © Pedro Sluiter Foto
 1. Muziek met een ziel voor kinderen op Bali

  Muziek met een ziel voor kinderen op Bali

  Bastiaans is in de Kamper muziekwereld geen onbekende: hij speelde met bands als The Gamblers en Mata Hari. Een paar jaar geleden hoorde hij van stichting Smiling Kids: de organisatie op Bali die zich inzet voor kinderen met een beperking en gerund wodt door zijn stadgenoot Marino van der Starre. Er werden koekjes gebakken en verkocht, voor het goede doel. ,,Maar ja”, haalt hij de schouders op onder de lange witte haren. ,,Ik kan geen koekjes bakken.’’
 2. Groot tekort aan huisartsen in Kampen: Nieuwe inwoners worden 'tijdelijk geaccepteerd' tot er een oplossing is
  PREMIUM

  Groot tekort aan huisartsen in Kampen: Nieuwe inwoners worden 'tijdelijk geaccep­teerd' tot er een oplossing is

  De huisartsenpraktijken in Kampen barsten uit hun voegen. Wie zich nu als nieuwe inwoner inschrijft bij een huisarts, is alleen tijdelijk ingeschreven. Zodra er zich een nieuwe arts in Kampen vestigt, verhuizen de tijdelijk ingeschreven patiënten naar de nieuwe praktijk. Het is een van de gevolgen van het huisartsentekort dat niet alleen Kampen treft, maar ook nijpend is in Flevoland, Vechtdal en in de Achterhoek.
 1. PREMIUM
  video

  Vliegens­vlug­ge vingers van Rick en Lilian lossen 24 uur Rubiks kubussen op om geld op te halen voor onderzoek kinderkan­ker

  Binnen luttele seconden lossen Rick Hamburger uit IJsselmuiden en Lilian van den Brink uit Kampen (beiden 16 jaar) ogenschijnlijk zonder moeite een Rubiks kubus op. Een keer, twee keer, vliegensvlug draaien hun handen de kleurrijke kubussen tot alle vlakken weer dezelfde kleur hebben. Ze staan voor een flinke uitdaging, 24 uur non-stop kubussen oplossen om geld in te zamelen voor stichting Nikai 4 Life.
 2. GroenLinks vraagt uitstel sloop Kamper stadsvilla
  PREMIUM

  GroenLinks vraagt uitstel sloop Kamper stadsvilla

  De voorgenomen sloop van de monumentale stadsvilla aan de Bovenhavenstraat moet worden uitgesteld, nu blijkt dat de aanwijzing van het pand als gemeentelijk monument op ondeugdelijke gronden door burgemeester en wethouders van Kampen is afgewezen. Ook moet er eerst een visie voor de invulling van het hele gebied rond stadsvilla en voormalige glashandel worden gemaakt, voordat er onomkeerbare stappen worden gezet. Dat vindt de raadfractie van GroenLinks, die hierover een reeks vragen en stellingen naar het college heeft gestuurd.