Warner Pap, geboren in 1927, is de man die als jongen op 17 april 1945 de Canadese bevrijders van Kampen met zijn punter de IJssel overzette.
Volledig scherm
PREMIUM
Warner Pap, geboren in 1927, is de man die als jongen op 17 april 1945 de Canadese bevrijders van Kampen met zijn punter de IJssel overzette. © Foto Freddy Schinkel / Inzet: SNS Historisch Centrum / Frans Walkate Archief

Maakt oorlogsheld die grote rol speelde in bevrijding van Kampen zijn grote eerbetoon nog mee?

Het was al de vraag of de nu 93-jarige oorlogsheld Warner Pap 17 april 2021 zou halen, de dag waarop Kampen 76 jaar geleden bevrijd werd. Dat is gelukt, maar het plan om de bevrijding - waar Pap een belangrijke rol in vertolkte - na te spelen gaat weer niet door. Corona gooit, net als vorig jaar, roet in het eten. ,,Jammer, maar het is wat het is’’, vindt Pap.

 1. Vacatureteksten vaak onbewust discriminerend: ‘Denk eens na of je iemand buitensluit’
  PREMIUM
  Onderzoek

  Vacature­tek­sten vaak onbewust discrimine­rend: ‘Denk eens na of je iemand buiten­sluit’

  Ben jij de ideale klusjesman? Een jonge, vlotte starter? Is Nederlands jouw moedertaal? Grote kans dat degene die een vacaturetekst met daarin deze vragen leest, zich niet geroepen voelt om te solliciteren. Door hokjesdenken in functieomschrijvingen worden kandidaten vaak onbewust buitengesloten. Dat mensen zich beter bewust worden van de taal die zij gebruiken is daarom hoognodig, vinden experts.
 2. Zalk staat niet langer voor paal: beschadigde paaltjes worden eindelijk vervangen (door tegels)
  PREMIUM

  Zalk staat niet langer voor paal: beschadig­de paaltjes worden eindelijk vervangen (door tegels)

  In september 2019 werd het eerste kunststof paaltje kapotgereden op het Kerkplein in Zalk. Eigenaar Zwier Kanis van restaurant De Oase, pal tegenover de ‘plek des onheils’, meldde het bij de gemeente. Zo’n anderhalf jaar later staat het aangereden paaltje er nog steeds zo bij en zijn er twee beschadigde paaltjes bijgekomen. Toch lijkt er nu eindelijk schot in de zaak te komen.
 3. Buurt teleurgesteld over toestemming voor ‘blokkendoos’ aan Buitenhaven Kampen
  PREMIUM

  Buurt teleurge­steld over toestem­ming voor ‘blokken­doos’ aan Buitenha­ven Kampen

  Tot grote teleurstelling van omwonenden hebben burgemeester en wethouders van Kampen hun zegen gegeven aan een plan voor de bouw van 10 appartementen aan de Veerweg door projectontwikkelaar Mateboer. Ook al voldoet het gebouw op meerdere punten niet aan het bestemmingsplan. Omwonenden vrezen dat hun woongenot en het karakter van de buurt worden aangetast door het robuuste woningcomplex. Het college zegt niet anders te kunnen, door afspraken in het verleden.
 4. Anne (11) en Anne (11) planten ‘vrijheidsboom’ Anne Frank in Kampen
  Play
  PREMIUM
  VIDEO

  Anne (11) en Anne (11) planten ‘vrijheids­boom’ Anne Frank in Kampen

  De ene Anne hield een spreekbeurt over Anne Frank, de ander leest haar dagboek. Niet zo gek dus dat Anne Sleurink (11) en Anne Kater (11) op de Kamper bevrijdingsdag vanochtend symbolisch een Anne Frankboom in de grond mochten zetten. De kastanje is een nazaat van de boom waar het Joodse meisje in de Tweede Wereldoorlog door het zolderraam op uitkeek. ,,We planten letterlijk een stukje geschiedenis.’’
 1. Kanaaleiland Jersey middelpunt van diplomatieke rel
  Play

  Kanaalei­land Jersey middelpunt van diplomatie­ke rel

 2. Van Haga neemt afstand van 5-mei poster FvD: 'ongelooflijk pijnlijke affaire voor heel veel mensen'
  Play

  Van Haga neemt afstand van 5-mei poster FvD: 'ongeloof­lijk pijnlijke affaire voor heel veel mensen'