Volledig scherm
De oude en nieuwe vliegroute boven de Noord-Veluwe. © Anne Luchies

Nieuwe vliegroute Lelystad Airport treft Kampen: verbaasde gemeente eist opheldering

De gemeente Kampen is verbaasd over het verleggen van een laagvliegroute van Lelystad Airport richting de eigen gemeentegrens. Kampen was niet op de hoogte en eist opheldering van het ministerie van infrastructuur en waterstaat.

Woensdag werd bekend dat de vliegroute boven de noordelijke Veluwe iets is verschoven richting noorden. Bewoonde kernen zoals Wezep worden daarmee ontzien. De routewijziging is het resultaat van overleg tussen het ministerie, Luchtverkeersleiding Nederland en de gemeenten Elburg, Hattem, Heerde en Oldebroek. De gemeente Kampen is niet bij dit overleg betrokken, terwijl de nieuw voorgestelde routes dichter bij woongebieden in de gemeente Kampen liggen. Ze zijn volgens Kampen daarom ongunstig voor haar inwoners.

Inspraak

Op dit moment loopt er een inspraakprocedure voor het Luchthavenbesluit Lelystad Airport. ‘Een wijzigingsvoorstel tijdens de zienswijzenprocedure zonder afstemming met alle betrokkenen past niet bij een open, transparant en zorgvuldig proces’, valt te lezen in een persbericht. ‘De gemeente Kampen heeft daarom om opheldering gevraagd bij het ministerie. Daarnaast dient de gemeente een zienswijze in over de voorgestelde wijziging.’

Nieuw bezwaar

Eerder deze week diende Kampen samen met 14 andere gemeenten en de provincie Overijssel gezamenlijk een zienswijze in. Uitgangspunt is dat het luchtruim moet worden herzien voordat Lelystad Airport wordt geopend. ‘De nu voorgestelde routewijziging heeft voor de gemeente Kampen een dusdanig negatief effect dat de gemeente zich genoodzaakt ziet om een extra zienswijze in te dienen’, aldus de gemeente Kampen.

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)
  1. Maandagmarkt Kampen vraagt hulp bij doorbreken neerwaartse spiraal
    PREMIUM

    Maandag­markt Kampen vraagt hulp bij doorbreken neerwaart­se spiraal

    De maandagmarkt in Kampen blijft op verzoek van de marktondernemers in ieder geval nog tot 2023 door de gemeente georganiseerd. Tegen kostprijs – en die zal stijgen. Dat hebben burgemeester en wethouders besloten. Echter, de vraag hoe de neerwaartse spiraal moet worden doorbroken waarin de markt zich volgens onderzoek bevindt, blijft onbeantwoord. De marktcommissie hoopt dat de gemeente ook daarin het voortouw wil nemen.