Volledig scherm
Luchtfoto van Biodiesel Kampen aan de Haatlandhaven in Kampen. © Foto Freddy Schinkel

OM in beroep tegen vrijspraak financieel directeur Biodiesel Kampen

Het Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen de vrijspraak van financieel directeur Jan de M. (54) uit Kampen in de witwas- en fraudezaak rond Biodiesel Kampen. 

Het functioneel parket van het Openbaar Ministerie (OM) had in juli een straf van 18 maanden waarvan zes voorwaardelijk en een boete van 80.000 euro tegen De M. geëist. De M. wordt door OM verdacht van medeplichtigheid aan het witwassen en valsheid in geschrifte. Hij zou Cees B. geholpen hebben bij het uit het bedrijf trekken van miljoenen euro's ten behoeve van privé-aankopen -vooral onroerend goed in Nederland en op Bonaire-  van het echtpaar B.

Ontkenning

De M., die met een maandsalaris van zo’n 15 mille een goedbetaalde naaste medewerker van hoofdverdachte Cees B. was, ontkende ook maar ergens van te hebben geweten. Dat strookt niet met verklaringen van zijn baas B., die stelt dat constructies om geld weg te sluizen in overleg met De M. bedacht waren.  Toch stelde de rechtbank dat er onvoldoende bewijs was om De M. te veroordelen voor opzettelijk strafbaar handelen. 

Werkstraf

In deze zaak werden hoofdverdachte en eigenaar Cees B. (51) en zijn vrouw Janine B. (47) uit Harderwijk wel veroordeeld en kreeg ook een financieel medewerker van het bedrijf een werkstraf en voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd. De vonnissen vielen bij hen flink lager uit dan de strafeisen, maar het OM noch de veroordeelden gaat daartegen in beroep. 

Biodiesel

Kampenaar Jan de M. en Cees B. zijn, net als de financieel medewerker Edwin K.S. uit Wijhe (52), verwikkeld in nog een strafzaak. Daarin worden ze ervan verdachte dat ze op grote schaal biodiesel hebben verkocht als het duurdere gecertificeerde duurzame biodiesel. B. en K.S. zaten daar al voor vast.