Een stukje Trekvaart met essen, in betere tijden.
Volledig scherm
Een stukje Trekvaart met essen, in betere tijden. © Google Street View

Omstreden essenkap in IJsselmuiden op 17 februari hervat

De omstreden essenkap aan de Trekvaart in IJsselmuiden wordt op maandag 17 februari hervat. De gemeente Kampen verwacht nog vijf dagen nodig te hebben om de resterende 58 bomen te vellen. 

Dat staat in een brief aan omwonenden. Enkele dagen eerder, op donderdag de 13e, vindt een informatiebijeenkomst (17.00-18.00 uur) plaats in het stadhuis. Een gelegenheid voor buurtbewoners om vragen te stellen over de werkzaamheden, meldt wethouder Jan Peter van der Sluis. Het overgrote deel van de bomen is ziek en dat leidt tot ‘ernstige takuitval en uiteindelijk het volledig afsterven van de bomen’, schrijft de wethouder. 

‘Volkomen overbodig’

Volgens Elise van Heck, een bewoonster van de Trekvaart die via de rechter probeerde om de essenkap te voorkomen, is de inloop ‘volkomen overbodig’. ‘De strijd is door u gewonnen’, schrijft ze in een reactie aan de wethouder. Toch wil ze met de gemeente in gesprek, kondigt ze aan. Van Heck wil voorkomen dat de 44 essen die nu buiten de klus vallen, op termijn ook tegen de vlakte gaan. Deze bomen staan in het blikveld ‘van de 39 bezorgde huishoudens’ die haar steunden in de strijd tegen de kap. 

Van Heck en haar man werden vorig jaar overvallen door de essenkap en stapten naar de rechter. Die besloot de werkzaamheden te schorsen. Op dat moment waren  er 19 van de 77 essen omgezaagd. Vorige week besloot de rechter de schorsing op te heffen.