Kunstenaar Kenne Grégoire gaat nadat hij voor Kampen al een staatsieportet van koning Willem-Alexander maakte, ook burgemeester Bort Koelewijn vereeuwigen in verf.
Volledig scherm
PREMIUM
Kunstenaar Kenne Grégoire gaat nadat hij voor Kampen al een staatsieportet van koning Willem-Alexander maakte, ook burgemeester Bort Koelewijn vereeuwigen in verf. © Eveline Van Elk

Ook Koelewijn krijgt plek in eregalerij van Kamper burgemeesters

Vertrekkend burgemeester Bort Koelewijn krijgt een eigen plekje in de eregalerij van Kamper burgervaders. De realistische portretschilder Kenne Grégoire gaat zijn beeltenis op het doek smeren. Voor Kampen is Grégoire geen onbekende meer: hij is ook de maker van het staatsieportret van koning Willem-Alexander, dat sinds 2016 deel uitmaakt van de Oranjegalerij in het Stedelijk Museum.

  1. Hoe verzetsstrijder Atie na de oorlog het heft in eigen hand nam: ‘Verschrikkelijk wat ik heb gedaan’
    PREMIUM
    1

    Hoe verzets­strij­der Atie na de oorlog het heft in eigen hand nam: ‘Verschrik­ke­lijk wat ik heb gedaan’

    De verzetsgroep van Marinus Post uit Kampen bleef ook na zijn dood en zelfs na de bevrijding actief. Het leidde tot de moord op Felix Guljé, in maart 1946. Hij was een bekende Nederlander, behoorde tot de elite van het land. Karin, schuilnaam voor verzetsvrouw Atie Ridder-Visser, haalde de trekker over. Hoe kon het zover komen? Frits van Oosten deed anderhalf jaar onderzoek en kwam tot een schokkende ontdekking. ,,Het interesseerde ze helemaal niets. Er moest gewoon iemand dood.”