Volledig scherm
De 'varkensoren' aan de lantaarnpaal voor de synagoge in Kampen. © Wim Schluter

Ophef om ‘varkensoren’ voor synagoge in Kampen

Flink wat ophef vandaag binnen de Joodse gemeenschap vanwege een actie in Kampen. Daar waren twee oren van een dier aan een lantaarnpaal voor het plaatselijke synagogegebouw gehangen. ‘Antisemitische intimidatie’ was al snel de conclusie. Maar die bleek behoorlijk voorbarig.

Een schandaal met als doel de Joodse gemeenschap te kwetsen, dat dacht het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) vanmiddag te hebben ontdekt in Kampen. Het CIDI kreeg een melding dat onbekenden op de Joodse rouwdag Tisha b’Av varkensoren hadden opgehangen voor de synagoge in Kampen. 

Het CIDI deelde een foto van de situatie. En inderdaad: er hingen twee oren van een dier aan de lantaarnpaal voor het voormalige gebedshuis. ‘Deze antisemitische intimidatie doet denken aan de donkerste periodes van de geschiedenis’, schreef het CIDI in een begeleidend bericht op Twitter.

Maar van intimidatie of Jodenhaat was helemaal geen sprake, bleek al gauw. Sterker: het betrof ook geen varkensoren, maar koeienoren. Ze waren onderdeel van een kunstproject van het Stedelijk Museum Kampen. Ook voor de ingang van het museum hangen meerdere exemplaren, zoals op onderstaande foto te zien is:

Volledig scherm
De 'varkensoren' aan de lantaarnpaal voor de synagoge in Kampen. © Wim Schluter

‘Misverstand’

Het CIDI voelde zich dan ook al snel genoodzaakt haar eerdere verhaal te rectificeren. ‘CIDI betreurt het misverstand rond het kunstproject en waardeert de inzet van het Stedelijk Museum voor de Joodse geschiedenis van Kampen.’

Hoewel het ophangen van de oren dus geen antisemitische lading heeft, noemt het CIDI de actie wel ‘uiterst ongevoelig en ondoordacht’. Volgens het centrum is het museum dusdanig geschrokken van de ophef, dat het overweegt de koeienoren bij de synagoge te verwijderen.

 1. Vuur in de jarige Broederband Kampen heviger dan ooit

  Vuur in de jarige Broeder­band Kampen heviger dan ooit

  Het had weinig gescheeld of muziekvereniging De Broederband in Kampen had niet meer bestaan als zelfstandige vereniging. Het zoveelste slachtoffer van de landelijk tanende belangstelling voor de amateur blaasmuziek. Maar een afgeketste fusie met zustervereniging Stedelijk Orkest in 2014 wakkerde het vuur in de vereniging heviger aan dan ooit. Met resultaat. Dit jaar viert De Broederband haar 125-jarig bestaan, als oudste amateurmuziekvereniging van Kampen.
 2. Muziek met een ziel voor kinderen op Bali

  Muziek met een ziel voor kinderen op Bali

  Bastiaans is in de Kamper muziekwereld geen onbekende: hij speelde met bands als The Gamblers en Mata Hari. Een paar jaar geleden hoorde hij van stichting Smiling Kids: de organisatie op Bali die zich inzet voor kinderen met een beperking en gerund wodt door zijn stadgenoot Marino van der Starre. Er werden koekjes gebakken en verkocht, voor het goede doel. ,,Maar ja”, haalt hij de schouders op onder de lange witte haren. ,,Ik kan geen koekjes bakken.’’
 3. Groot tekort aan huisartsen in Kampen: Nieuwe inwoners worden 'tijdelijk geaccepteerd' tot er een oplossing is
  PREMIUM

  Groot tekort aan huisartsen in Kampen: Nieuwe inwoners worden 'tijdelijk geaccep­teerd' tot er een oplossing is

  De huisartsenpraktijken in Kampen barsten uit hun voegen. Wie zich nu als nieuwe inwoner inschrijft bij een huisarts, is alleen tijdelijk ingeschreven. Zodra er zich een nieuwe arts in Kampen vestigt, verhuizen de tijdelijk ingeschreven patiënten naar de nieuwe praktijk. Het is een van de gevolgen van het huisartsentekort dat niet alleen Kampen treft, maar ook nijpend is in Flevoland, Vechtdal en in de Achterhoek.
 1. PREMIUM
  video

  Vliegens­vlug­ge vingers van Rick en Lilian lossen 24 uur Rubiks kubussen op om geld op te halen voor onderzoek kinderkan­ker

  Binnen luttele seconden lossen Rick Hamburger uit IJsselmuiden en Lilian van den Brink uit Kampen (beiden 16 jaar) ogenschijnlijk zonder moeite een Rubiks kubus op. Een keer, twee keer, vliegensvlug draaien hun handen de kleurrijke kubussen tot alle vlakken weer dezelfde kleur hebben. Ze staan voor een flinke uitdaging, 24 uur non-stop kubussen oplossen om geld in te zamelen voor stichting Nikai 4 Life.
 2. GroenLinks vraagt uitstel sloop Kamper stadsvilla
  PREMIUM

  GroenLinks vraagt uitstel sloop Kamper stadsvilla

  De voorgenomen sloop van de monumentale stadsvilla aan de Bovenhavenstraat moet worden uitgesteld, nu blijkt dat de aanwijzing van het pand als gemeentelijk monument op ondeugdelijke gronden door burgemeester en wethouders van Kampen is afgewezen. Ook moet er eerst een visie voor de invulling van het hele gebied rond stadsvilla en voormalige glashandel worden gemaakt, voordat er onomkeerbare stappen worden gezet. Dat vindt de raadfractie van GroenLinks, die hierover een reeks vragen en stellingen naar het college heeft gestuurd.