Volledig scherm
Bij verhaal over de Poolse spookauto © Ext- Schlutertainment

Poolse ‘spookauto’ blikvanger in de berm langs de Flevoweg bij Kampen

Gemeente en politie wijzen naar elkaar als het gaat om de Poolse ‘spookauto’ die al een paar weken op de hoek van de Flevoweg/Zwartendijk bij Kampen geparkeerd staat. Van wie het voertuig is, is onbekend, evenals de oplossing voor het probleem van de ongewilde blikvanger. ,,De auto mag hier staan.’’

Er is keurig omheen gemaaid, langs de randen van de grijze Ford Mondeo met het Poolse kenteken in de berm langs de Flevoweg. Naast de auto staan twee plastic oranje kegels van de provincie Overijssel, even verderop ligt een gevarendriehoek in scherven in het gras. Achterin de auto staat een bak met wat onduidelijk gereedschap. Op de voorruit zit nog de zuignap waarmee de navigatieapparatuur heeft vastgezeten. Op de achterbank ligt een contant betaalde factuur voor een autoreparatie, op 13 juni uitgevoerd bij een garage in Haarlem. Op de ruit aan de chauffeurskant zit met plakband een A4’tje vastgeplakt met een Poolse tekst. Die is blijkbaar, zo blijkt uit navraag aan een Poolse vertaalster, opgesteld via Google Translate. Het is een verzoekschrift om de auto te verwijderen, namens de gemeentelijke afdeling ‘toezicht en ballingschap’, zo vertaalt Google de boodschap. 

Service

De gemeente erkent dat het briefje te hebben aangebracht op de auto. ,,Als service’’, aldus de gemeente. ,,Bedoeld om de eigenaar te attenderen op aangekondigde werkzaamheden.’’ Welke werkzaamheden dat zijn, blijft nog even in het midden. ,,De gemeente heeft van deze werkzaamheden in relatie tot de geparkeerde auto een melding gekregen van de politie.’’ De politie zegt van werkzaamheden niks te weten. ,,De enige betrokkenheid van de politie in deze is dat wij de gemeente hebben getipt dat deze auto er al langer staat’’, aldus politiewoordvoerder Ronald van der Leeden. 

In actie komen gaat de politie voorlopig dan ook niet. ,,Er is geen strafbaar feit geconstateerd dus er is voor ons geen enkele reden om nader onderzoek te doen.’' En ook de gemeente laat de auto, waarvan de eigenaar zich nog nergens heeft gemeld, voorlopig gewoon staan. ,,Er is geen reden om er op dit moment actie op te ondernemen’’, aldus de gemeente. ,,De auto mag hier staan, er is geen sprake van een overtreding.’’ Mochten er in de toekomst alsnog problemen met de wagen ontstaan, bijvoorbeeld met de veiligheid rondom het voertuig,  dan zal de gemeente alsnog handhaven en de auto weghalen. Het voertuig wordt dan maximaal dertien weken opgeslagen, in die tijd kan de eigenaar zich melden en de auto ophalen. Gebeurt dat niet, dan wordt de auto uiteindelijk gesloopt.