Promotieactie Hanzesteden met een knipoog naar de historie

videoZes moderne elektrische fietsen hebben donderdag hun weg gevonden van het dek van de Kamper kogge naar de bakermat van het vroegere bisdom Utrecht. Een promotieactie van Hanzetour, een organisatie die meerdaagse fietstochten aanbiedt langs de Hanzesteden van nu. Maar wel eentje met een knipoog naar de historie.

De fietsen waren een klein en verlaat ‘cadeautje’ voor de bisschop Jan van Arkel. Die schonk de stad Kampen in 1362 het Kampereiland, als dank voor de hulp die de stad bood bij het verslaan van de heren van Voorst. Van Arkel ging akkoord met de eis vanuit Kampen dat de stad zich ook de landaanwinning vanuit de Zuiderzee mocht toe-eigenen. En zo kon het Kampereiland groeien van dertig boerderijen toen maar honderd nu. Alsnog een bedankje waard, vond Kampen.

Hoorcollege

Maarten van Rossem nam de fietsen gistermiddag in Utrecht in ontvangst, tijdens een hoorcollege over de Hanze in de Domkerk. Daarbij ging ook het filmverslag in première van het bezoek dat Van Rossem deze maand aan Deventer bracht.

Fietsvakantie

De Hanzetour tochten voeren langs tien historische Hanzesteden en kunnen worden gecombineerd tot een fietsvakantie van drie, vijf of zeven dagen. Het Nederlandse fietsmerk Qwic heeft er elektrische fietsen voor geleverd. Het in Kampen gevestigde bedrijf Van Dijk Bikes doet het onderhoud en zorgt er voor dat fietsers die onderweg door pech worden getroffen 24/7 worden geholpen.

Volledig scherm
De Kamper kogge voor de thuishaven, met aan dek zes elektrische fietsen. © Foto Freddy Schinkel
Volledig scherm
De Kamper Kogge brengt de Hanzetour fietsen aan land. © Foto Freddy Schinkel
Volledig scherm
Burgemeester Bort Koelewijn ontvangt de eerste van zes fietsen, die hij daarna doorstuurt naar Utrecht als 'goedmakertje’ voor bisschop Jan van Arkel. © Foto Freddy Schinkel