Volledig scherm
Op de plek van de manage zou de nieuwe kerk van de Hersteld Hervormde Gemeente moeten komen. © Foto Freddy Schinkel

Raad houdt vooralsnog vast aan kerk in Sonnenbergkwartier

Met de kennis van nu zouden er veel beter (senioren)woningen kunnen worden gebouwd op de plek van de manege Sonnenberg. Daarover zijn voor- en tegenstanders het wel eens. Maar de Hersteld Hervormde Gemeente (HHG) hoeft zich vooralsnog geen zorgen te maken: een meerderheid van de gemeenteraad wil er toch een grote kerk toestaan. Omdat het nu eenmaal al in 2007 is toegezegd.

Gemengde gevoelens leverde het zeker op, donderdagavond tijdens de raadsvergadering. Want de behoefte aan woningen in IJsselmuiden is sindsdien sterk toegenomen en de locatie is ideaal gelegen in het dorpscentrum. Daar komt bij dat er nogal wat kerkelijk vastgoed in de gemeente leeg is komen te staan dat misschien ook geschikt is. En er zijn betere locaties beschikbaar voor zo’n groot gebouw.

Zoals te verwachten viel wilden de christelijke partijen echter niet terugkomen op eerder gedane toezeggingen. Met Kampen Sociaal en GBK vormden zij een meerderheid voor het raadsvoorstel om met de HHG een intentieovereenkomst te tekenen over de bouw van de kerk. „Eindelijk is het zover”, vertolkte Sijmen Netjes (SGP) de gevoelens. „Wat ons betreft hoeft er niet meer over gediscussieerd te worden.”

Motie

Een motie van VVD, D66 en GroenLinks om de overeenkomst niet te tekenen en eerst nog eens na te denken over wat de beste opties zijn voor het Sonnenbergkwartier was dan ook gedoemd te mislukken.

Bouw van de kerk is met deze intentieovereenkomst overigens nog steeds niet zeker. De procedure voor een gebiedsvisie, inrichtingsplan en omgevingsvergunning moet nog volledig worden doorlopen.