Aan de Trekvaart in IJsselmuiden is de gemeente vandaag begonnen de resterende 57 zieke essen te kappen. Omwonenden kwamen eind vorig jaar in actie om de kap van in totaal 77 door de essentakziekte aangetaste bomen te voorkomen.
Volledig scherm
Aan de Trekvaart in IJsselmuiden is de gemeente vandaag begonnen de resterende 57 zieke essen te kappen. Omwonenden kwamen eind vorig jaar in actie om de kap van in totaal 77 door de essentakziekte aangetaste bomen te voorkomen. © Foto Freddy Schinkel

Resterende essen aan de Trekvaart in IJsselmuiden tegen de vlakte

Medewerkers van de gemeente Kampen startten vandaag met de kap van de 57 resterende essen aan de Trekvaart in IJsselmuiden. 77 bomen zouden vorig jaar november al tegen de vlakte gaan, maar de kap werd stilgelegd nadat omwonenden bezwaar maakten. 

De rechter bepaalde begin deze maand dat de gemeente de kap mag hervatten. Die verwacht het vellen van de resterende 57 bomen deze week te kunnen afronden. 

De essen zijn, op twee na, aangetast door de essentaksterfte. Een onafhankelijk onderzoeksbureau concludeerde dat 82 procent van de essen binnen enkele jaren zal uitvallen door de ziekte. Daarnaast zullen werkzaamheden aan het asfalt op de Trekvaart de bomen verder aantasten, waardoor er meer takken naar beneden kunnen komen. De rechter besloot het belang van de veiligheid zwaarder te laten wegen dan het belang van de omwonenden die ten strijde trokken tegen de kap. 

Na de kap worden de werkzaamheden aan de weg opgepakt. Die moeten op 1 april klaar zijn, daarna plant de gemeente nieuwe bomen (elzen) langs de weg. 

  1. Hanzebankjesroute vertelt negen vrijheidsverhalen in Kamper binnenstad
    PREMIUM

    Hanzebank­jes­rou­te vertelt negen vrijheids­ver­ha­len in Kamper binnenstad

    In het jaar dat Kampen stilstaat bij de bevrijding van de stad 75 jaar geleden, zijn het niet alleen de verhalen van toen die verteld worden. In het project ‘Songs of Freedom’ zingen negen migranten een lied dat symbool staat voor hun vlucht uit hun thuisland. Deze vrijheidsliederen zijn vanaf 5 mei (onder voorbehoud vanwege de coronamaatregelen) te beluisteren bij negen Hanzebankjes in de Kamper binnenstad.