Volledig scherm
Vanavond © Thinkstock

Rijden Zonder Invloed vandaag in actie in centrum van Kampen

Vrijdagavond- of nacht naar het centrum van Kampen? Het kan zo maar zijn dat u dan wordt gevraagd vrijwillig een alcohol- of drugstest te ondergaan. Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV) Oost Nederland spreekt tussen half acht ’s avonds en half vier ’s nachts bestuurders aan om mee te werken.

Meedoen mag, maar hoeft niet. Het gaat vandaag om testen op vrijwillige basis. Iedereen weet dat rijden onder invloed gevaarlijk is, stelt het ROV. Toch stappen nog altijd mensen achter het stuur na het drinken van een paar borrels, het roken van een joint of gebruik van zware medicatie. Met de campagne Rijden Zonder Invloed wil ROV Oost Nederland aandacht vragen voor de gevolgen van alcohol, drugs en medicatie op de weg. 

Bakfiets

Het campagneteam rijdt met een bakfiets door het centrum van Kampen en spreekt bezoekers van de binnenstad aan. Wie meewerkt en geen drugs of alcohol heeft gebruikt, krijgt een presentje. Voor weggebruikers met een een te hoog alcohol- of drugspercentage wordt alternatief vervoer gezocht.

Misdrijf

Rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf en een belangrijke oorzaak van ernstige verkeersongevallen. Jaarlijks komen tussen de 75 en 140 mensen om in het verkeer als gevolg daarvan. Ook gebruik van drugs en zware medicatie is geregeld oorzaak van ongevallen. Sinds 1917 zijn er wettelijke limieten voor drugsgebruik in het verkeer. Naast een blaastest kan de politie ook een speekseltest inzetten die gebruik van drugs kan aantonen. Een combinatie van alcohol en meerdere soorten drugs wordt gezien als zeer riskant en altijd strafbaar.

Beleven en ervaren

ROV Oost Nederland gaat al vier jaar geregeld op pad voor vrijwillige alcohol- en drugstesten. Dit weekeinde zijn Kampen en Deventer aan de beurt. De campagne Rijden Zonder Invloed draait om zelf beleven en ervaren. Zo is volgens ROV de kans het grootst dat mensen zelf tot de conclusie komen dat rijden onder invloed geen goed idee is.

ROV Oost-Nederland wil in Gelderland en Overijssel de partner zijn voor verkeersveiligheid. Met hun kennis willen ze diverse betrokken partijen bij elkaar brengen. Iedereen elke dag veilig thuis krijgen is de ambitie. ROV Oost-Nederland is een initiatief van de provincies Gelderland en Overijssel.

 1. Kampen in actie tegen ondermijning: ‘Alert zijn op ratten’
  PREMIUM

  Kampen in actie tegen ondermij­ning: ‘Alert zijn op ratten’

  Met nieuwe meldpunten voor duistere zaken, bewustwordingscampagnes en het opbouwen van een databank met informatie over mogelijk crimineel gedrag gaat de gemeente Kampen meer werk maken van de strijd tegen ‘ondermijning’. Ook Bibob-onderzoeken, waarmee de integriteit van ondernemers wordt getoetst, zullen vaker worden ingezet. Dat staat allemaal in het Plan van Aanpak Ondermijning dat het college heeft vastgesteld.
 2. Maandagmarkt Kampen vraagt hulp bij doorbreken neerwaartse spiraal
  PREMIUM

  Maandag­markt Kampen vraagt hulp bij doorbreken neerwaart­se spiraal

  De maandagmarkt in Kampen blijft op verzoek van de marktondernemers in ieder geval nog tot 2023 door de gemeente georganiseerd. Tegen kostprijs – en die zal stijgen. Dat hebben burgemeester en wethouders besloten. Echter, de vraag hoe de neerwaartse spiraal moet worden doorbroken waarin de markt zich volgens onderzoek bevindt, blijft onbeantwoord. De marktcommissie hoopt dat de gemeente ook daarin het voortouw wil nemen.