Roofvogelvlieger moet poep van panelen op stadhuis Kampen houden

videoOm te voorkomen dat meeuwen de zonnepanelen op het Kamper stadhuis als toilet gebruiken, houdt sinds kort een grote roofvogel de wacht. Geen echte, maar een vlieger die een roofvogel nabootst.

Vervaarlijk vliegt de grote roofvogel boven het Kamper stadhuis - om na een kleine minuut al weer te zijn verdwenen. Vliegend vanaf een flexibele paal van een paar meter hoog laat de vogel zich bij ieder zuchtje wind even zien in de strijd tegen de meeuwen. Of beter gezegd: de meeuwenpoep, want de zonnepanelen op het dak van het stadhuis vormen een geliefd object voor de meeuwen als het gaat om toiletbezoek.

Quote

De opbrengst gaat naar beneden en de uitwerpse­len zijn ook niet bevorder­lijk voor het paneel zelf

Martin Steen Redeker, Gemeente Kampen

Een blik op het dak leert dat de meeuwen inderdaad aardig ‘hun best’ hebben gedaan op de panelen. ,,Ze zijn veertien dagen geleden nog schoongemaakt, maar nu alweer ruim vervuild”, laat vastgoedbeheerder Martin Steen Redeker van de gemeente Kampen zien. ,,De opbrengst gaat daarom naar beneden, en de uitwerpselen zijn ook niet bevorderlijk voor het paneel zelf. De overlast is de afgelopen jaren wel meer geworden, hoe dat kan weten we ook niet.”

Nog zo’n mysterie: de meeuwen lijken een voorkeur te hebben voor de zonnepanelen op het dak ter hoogte van de Kennedylaan. Daar zitten de panelen vol met meeuwenpoep, terwijl de zonnepanelen langs de kant van de Europa Allee zo goed als schoon zijn. De meeuwenvlieger is daarom geplaatst aan de kant van de Kennedylaan, om daar de panelen hopelijk vrij te houden.

Controleren

De vogel vliegt inmiddels een kleine week boven het dak van het stadhuis, de gemeente heeft het idee dat het systeem begint te werken. ,,Ik zie soms nog een meeuw even op de rand zitten, maar verder niet”, zegt Steen Redeker. ,,We controleren elke dag of de meeuwen afwezig zijn, we blijven het de komende weken monitoren.”

De gemeente kwam op het idee van de vlieger dankzij de gemeentelijke ongediertebestrijder, weet hij. ,,Het is goedkoop en doeltreffend. Alles bij elkaar ben je voor iets van 200 euro klaar.”

De neproofvogel blijft voorlopig dus nog even z’n rondjes draaien. Mocht dat niet helpen, dan zal de gemeente misschien kijken naar andere mogelijkheden om de meeuwen af te schrikken. ,,Zoeken naar wat nog meer mogelijk is”, noemt Martin Steen Redeker dat. ,,Je kunt ook met geluidssignalen wat doen, dat schrikt ook af. Maar dat kan ook weer voor overlast zorgen bij omwonenden.”

Volledig scherm
Martin Steen Redeker met de roofvogel-vlieger op dak van het stadhuis in Kampen. © Foto Freddy Schinkel
 1. Kampen in actie tegen ondermijning: ‘Alert zijn op ratten’
  PREMIUM

  Kampen in actie tegen ondermij­ning: ‘Alert zijn op ratten’

  Met nieuwe meldpunten voor duistere zaken, bewustwordingscampagnes en het opbouwen van een databank met informatie over mogelijk crimineel gedrag gaat de gemeente Kampen meer werk maken van de strijd tegen ‘ondermijning’. Ook Bibob-onderzoeken, waarmee de integriteit van ondernemers wordt getoetst, zullen vaker worden ingezet. Dat staat allemaal in het Plan van Aanpak Ondermijning dat het college heeft vastgesteld.
 2. Maandagmarkt Kampen vraagt hulp bij doorbreken neerwaartse spiraal
  PREMIUM

  Maandag­markt Kampen vraagt hulp bij doorbreken neerwaart­se spiraal

  De maandagmarkt in Kampen blijft op verzoek van de marktondernemers in ieder geval nog tot 2023 door de gemeente georganiseerd. Tegen kostprijs – en die zal stijgen. Dat hebben burgemeester en wethouders besloten. Echter, de vraag hoe de neerwaartse spiraal moet worden doorbroken waarin de markt zich volgens onderzoek bevindt, blijft onbeantwoord. De marktcommissie hoopt dat de gemeente ook daarin het voortouw wil nemen.