Het skatepark is sinds woensdagmorgen afgesloten door middel van hekken.
Volledig scherm
Het skatepark is sinds woensdagmorgen afgesloten door middel van hekken. © Anton van Noorel

Skatepark in Stadspark Kampen afgesloten vanwege ‘onveilige bouwwerken’

Skaters in Kampen kunnen voorlopig niet meer terecht in het Stadspark in Kampen. Volgens de gemeente zijn er ‘illegale onveilige bouwwerken’ geplaatst, die moeten worden verwijderd. De skaters wijzen juist met de vinger naar de gemeente: ‘Skaten op een half park is als voetballen op een goal met slechts één paal!'

De tijdelijke sluiting is woensdagmorgen in gang gezet. Met onder meer hekken en een bord met daarop de tekst ‘verboden toegang’ wordt voorkomen dat skaters niet alsnog op de baan kunnen in het Stadspark. 

De sluiting is volgens de gemeente Kampen nodig om het skatepark te herstellen. Zo worden onveilige bouwwerken verwijderd. Ook de eigen toestellen van de gemeente worden tegelijk opnieuw geïnspecteerd en, mocht dat nodig zijn, gerepareerd. ,,Als het skatepark weer in oorspronkelijke staat teruggebracht is en de veiligheid is gewaarborgd, dan kan er weer volop gebruik van gemaakt worden’’, meldt de gemeente zelf in een bericht.

Vervangen

De skatescene uit Kampen baalt echter stevig van de tijdelijke sluiting. Woordvoerder Jesse Weers meldt het gevoel te hebben dat de groep aan het lijntje wordt gehouden: ,,We zijn al heel lang in gesprek met de gemeente, maar we zijn nog nauwelijks verder. Het huidige skatepark  wordt niet onderhouden en er is een essentieel onderdeel op het skatepark nooit vervangen’’, zegt Weers.

Daarop heeft een aantal skaters zelf een vervangend onderdeel (een quarter pipe) gebouwd. ,,Die is in juli geplaatst, er was niks mee aan de hand. Totdat het werd gecontroleerd door de gemeente. Het is de laatste week, met de sluiting als gevolg, heel snel gegaan’’, vindt Weers.

Gevaar

Volgens Weers schuilt er gevaar in de sluiting: ,,Het is de enige faciliteit in Kampen voor skaters. Zij gaan nu op zoek naar alternatieven. Dat ‘wild skaten’ wilden we juist voorkomen, daarom zijn we ook altijd proactief geweest richting de gemeente. Maar ik sluit niet uit dat er overlast kan ontstaan door bijvoorbeeld uitwijking naar andere locaties.’’ 

Als alternatieve plek weet Weers dat er onder meer geluiden zijn over de nieuwe parkeergarage bij de Buitenhaven. De politie liet na meldingen eerder al weten dat deze locatie niet bedoeld is voor skaters en fietscrossers. De gemeente Kampen kon woensdag niet aangeven in hoeverre er is nagedacht over een tijdelijke alternatief voor de skaters en hoe lang de baan in het Stadspark ongeveer gesloten zal blijven.

De gemeente Kampen heeft al langere tijd plannen voor de herinrichting van het Stadspark. De skatebaan zou daarin ook een flinke oppepper krijgen. ,,Door allerlei complicaties is er nog geen nieuw park. Ons verzoek is dat het er in de lente van 2020 wel staat. In de zomer zijn de Olympische Spelen, met skateboarden als één van de nieuwe sporten. Dan gaat de populariteit groeien en zijn goede faciliteiten echt nodig’’, aldus Weers.

De skaters hebben zelf een vervangende quarter gebouwd. Het bouwwerk wordt tijdens de sluiting verwijderd.
Volledig scherm
De skaters hebben zelf een vervangende quarter gebouwd. Het bouwwerk wordt tijdens de sluiting verwijderd. © Jesse Weers