Volledig scherm
De Nieuwe Toren in Kampen. © Archief Freddy Schinkel

Sloeg het Kamper carillon op hol of was er niks aan de hand?

UPDATESloeg het carillon van de Nieuwe Toren nou wel of niet op hol in de nacht van donderdag op vrijdag? Die vraag blijft hangen, nu café-eigenaar Rik Vinke het carillon rond middernacht wel hoorde spelen maar uit registratie van de gemeente niets bijzonders blijkt. 

Vinke van café Eigenwijs aan de Plantage weet het zeker; om een uur of twaalf speelde de Nieuwe Toren minstens vijf minuten lang een liedje. ,,Ik zei nog tegen mijn gasten; horen jullie dat ook, of ben ik van lotje getikt?’’ Vinke nam het zekere voor het onzekere en ging zelfs nog even kijken bij de toren. ,,Misschien was er wel ingebroken.’' 

Maar het licht was uit en de deur keurig op slot, en sterker nog; uit gemeentelijke registraties blijkt uit niets dat de toren inderdaad op dat middernachtelijke uur heeft gespeeld. Het registratielogsysteem van het carillon is uitgelezen, meldt de gemeente desgevraagd, maar behalve de normale uurslagen is er niets opmerkelijks geregistreerd. 

Bijval op Facebook

Andere meldingen zijn er ook niet binnengekomen bij de gemeente. Wel bij Rik Vinke die na een melding op Facebook bijval krijgt dat er nog meer mensen zijn die de toren hebben horen spelen op een ongebruikelijk tijdstip. Maar daarnaast krijgt Vinke ook het advies om te minderen met Berenburg en duiken er suggesties op over de ‘Phantom of the Opera’ maar dan van de Nieuwe Toren. 

En de vraag of het carillon misschien ‘Hand in Hand Kameraden’ speelde, het lijflied van Feyenoord. En dat is een beetje tegen het zere been van Vinke, als fervent Ajax-aanhanger. ,,Och, omdat Feyenoord ook een keer had gewonnen....’'.

Later op de vrijdagmiddag komt er een ander geluid van de gemeente Kampen. Wethouder Van der Sluis heeft het carillon ook gehoord in het holst van de nacht, meldt hij via Twitter. ,,Ik kan het bevestigen. Iets na 0.00 was het carillon inderdaad een lied aan het spelen. Ligt dus niet aan Rik.’’