Volledig scherm
PREMIUM
De voorgenomen sloop van de stadsvilla in Kampen is voor de rechter aangevochten. © Foto Freddy Schinkel

Sloopplan stadsvilla Kampen voor de rechter aangevochten

Erfgoedvereniging Heemschut, Stichting Stadsherstel en omwonende Peter Bos hebben maandagochtend voor de bestuursrechter in Zwolle de sloop van de stadsvilla aan de Bovenhavenstraat in Kampen aangevochten. De villa is weliswaar verpauperd, maar is – ook volgens rapporten van deskundigen – van grote cultuurhistorische waarde. Alleen daarom al zou ze niet gesloopt moeten worden, vinden de tegenstanders.

Er had bij het verlenen van een omgevingsvergunning niet alleen gekeken moeten worden naar het belang van slopen, maar ook naar dat van instandhouding, betoogde Bos voor de rechtbank. „Ik wil als burger kunnen traceren hoe burgemeester en wethouders zijn gekomen tot sloop. De gemeente had alle argumenten zorgvuldig in kaart moeten brengen. Dit is in strijd met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur”, zei Bos.

  1. Kampen in het nauw door verklaring over ‘teerdrollen’ bij heiklus Buitenhaven
    PREMIUM

    Kampen in het nauw door verklaring over ‘teerdrol­len’ bij heiklus Buitenha­ven

    In de bestuursrechtzaak tegen de Inspectie SZW (de vroegere Arbeidsinspectie) is de gemeente Kampen onaangenaam verrast door een plotseling opgedoken verklaring van de inspecteur die het werk aan de parkeergarage Buitenhaven onderzocht. Die legt een rechtstreeks verband tussen het heiwerk in vervuilde grond op de locatie van de voormalige gasfabriek en plotselinge ziektegevallen onder de heiers.