Volledig scherm
© ANP

Stichting in conflict met familie na ‘gevaarlijk gedrag’ cliënt uit Kampen

Een conflict tussen zorgstichting JP van den Bent en een cliënt uit Kampen lijkt uit de wereld nog voor de rechter uitspraak doet. De vrouw heeft dringend een zorgplek nodig maar zit volgens haar familie ‘weggestopt’ op een crisisplek, bleek woensdag op een kort geding in de rechtbank in Zwolle.

De 41-jarige vrouw met een lichte verstandelijke beperking heeft vooral een onderkomen en structuur nodig. Vanaf 2014 woonde ze in een zorgappartement in Kampen maar in 2018 liep het mis. Volgens de stichting vertoont de vrouw structureel agressief gedrag. Haar familie zegt dat er slechts sprake is geweest van een incident. De stichting wil haar niet terug in haar appartement in Kampen en brengt haar vervolgens onder op een crisisplek in Ermelo. Daar raakt ze haar zelfstandigheid kwijt mede door stringente leefregels, zegt haar familie. 

Juiste woning

De zorgverlening van de stichting voldoet niet, zegt de advocaat van de familie. Toch wil ze dat de vrouw een juiste woning van de stichting krijgt tot bij een andere zorginstelling een nieuwe plek is gevonden. Een zoektocht die moeilijk gaat, zei haar broer en mentor tegen de rechter. ,,Er is veel vraag en weinig aanbod. Bovendien schetst de stichting een slecht beeld van mijn zus waardoor ik geen plek kan vinden.’'

De stichting heeft de zorgovereenkomst opgezegd, maar houdt die beslissing aan tot de rechter met een uitspraak komt. Het gedrag van de 41-jarige vrouw wordt door de familie gebagatelliseerd, zei de advocaat van de stichting. 

Bemiddelen

De vrouw is niet meer bij JP van den Bent op haar plek. Beide partijen stonden tegenover lijnrecht elkaar voor de rechter tot een medewerker van de stichting plots meldde dat er bij zorginstelling Careander een plek is voor de vrouw. De rechter riep meteen beide partijen op om te bemiddelen. ,,Dat is beter voor mevrouw dan dat ik een uitspraak doe.’' Zowel de stichting als de familie gaan overleggen met Careander. De partijen krijgen een maand om er uit te komen. Lukt dat niet, dan doet de rechter alsnog uitspraak.