Volledig scherm
Ter illustratie: Een meisje verstopt zich onder de dekens. © ANP

Stiefvader doet tegen zichzelf aangifte van misbruik in Kampen

Naar de politie gaan om aangifte te doen tegen jezelf. Het is niet gebruikelijk, maar de 46-jarige J.B. zette die stap vorig jaar wél. Hij bekende er spontaan dat hij een jaar of tien geleden misbruik heeft gemaakt van zijn destijds 7-jarige stiefdochter in Kampen.

De man, die tegenwoordig in Didam woont, is in een week naar eigen zeggen drie keer in de slaapkamer van het meisje geweest en heeft daar naar haar schaamstreek gekeken en haar daar ook aangeraakt, bij het licht van zijn telefoon. Hij dacht dat het kind sliep. De officier van justitie in Zutphen eiste vandaag achttien maanden cel tegen hem, waarvan de helft voorwaardelijk met een contactverbod ten opzichte van de nu 17-jarige vrouw.

Binnendringen

Quote

Dat was de meest beschamen­de vraag, waardoor ik als het ware wakker werd geschud

J.B., Verdachte

Het enige punt waarop de verklaring van het meisje verschilt met die van haar stiefvader, is of de man tussen haar schaamlippen heeft gezeten, juridisch is er dan sprake van ‘binnendringen’. De aanklager gaat uit van de versie van het meisje dat dat wel gebeurd is. Het slachtoffer zegt dat ze het alle keren wel gemerkt heeft en zich slapende heeft gehouden. Het stopte nadat ze de man vroeg: ‘Kom je vanavond weer’. ,,Dat was de meest beschamende vraag, waardoor ik als het ware wakker werd geschud’’, zegt de vader nu. Het misbruik stopte.

Drift

‘Drift, woede en een destructieve kracht’ brachten de man naar eigen zeggen tot zijn daad. ,,Seksualiteit was toen de enige manier om met emoties om te gaan’’, legt hij de rechtbank uit. B. heeft de incidenten gemeld bij zijn toenmalige partner, de moeder van het meisje. Die werd razend, het is besproken met een therapeut en de man is in behandeling gegaan.

Hij volgt nu al een tijd een intensieve therapie van acht uur in de week. Jeugdzorg kwam in het gezin, en raadde hem aan ook de biologische vader van het meisje in te lichten. En zo, stapje voor stapje, maakte de schuldbewuste B. de gang naar het politiebureau. Uit wroeging, om schoon schip te maken, maar misschien ook wel uit angst om een keer van straat geplukt te worden. 

Schadevergoeding

De tiener vroeg geen schadevergoeding voor zichzelf, maar wel een bijdrage in het Schadefonds Geweldsmisdrijven. De officier van justitie vindt 500 euro redelijk.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

 1. Kampen in actie tegen ondermijning: ‘Alert zijn op ratten’
  PREMIUM

  Kampen in actie tegen ondermij­ning: ‘Alert zijn op ratten’

  Met nieuwe meldpunten voor duistere zaken, bewustwordingscampagnes en het opbouwen van een databank met informatie over mogelijk crimineel gedrag gaat de gemeente Kampen meer werk maken van de strijd tegen ‘ondermijning’. Ook Bibob-onderzoeken, waarmee de integriteit van ondernemers wordt getoetst, zullen vaker worden ingezet. Dat staat allemaal in het Plan van Aanpak Ondermijning dat het college heeft vastgesteld.
 2. Maandagmarkt Kampen vraagt hulp bij doorbreken neerwaartse spiraal
  PREMIUM

  Maandag­markt Kampen vraagt hulp bij doorbreken neerwaart­se spiraal

  De maandagmarkt in Kampen blijft op verzoek van de marktondernemers in ieder geval nog tot 2023 door de gemeente georganiseerd. Tegen kostprijs – en die zal stijgen. Dat hebben burgemeester en wethouders besloten. Echter, de vraag hoe de neerwaartse spiraal moet worden doorbroken waarin de markt zich volgens onderzoek bevindt, blijft onbeantwoord. De marktcommissie hoopt dat de gemeente ook daarin het voortouw wil nemen.