Stuiterend over de Hagedoornweg in IJsselmuiden

Video‘Ernstige spoorvorming’, zo waarschuwen borden aan weerszijden van de Hagedoornweg in IJsselmuiden. En daarmee is geen woord teveel gezegd. Een ritje over de eerste halve kilometer van de weg richting Mastenbroek heeft veel weg van een ritje in een achtbaan.

„Je stuitert zowat je auto uit”, aldus een regelmatig gebruiker van de weg. En om dat te vermijden kiezen veel weggebruikers er voor om dan maar te spookrijden, als er geen tegenliggers zijn. Vooral vrachtwagenchauffeurs hebben grote moeite om hun combinatie recht op de weg te houden met zulke grote hobbels.

Kurkeiken

De oorzaak van het ongemak moet worden gezocht in de kurkeiken die langs de weg staan, zo bevestigt een woordvoerder van de gemeente Kampen. „De wortels onttrekken vocht aan de bodem, die daardoor inklinkt”, aldus de woordvoerder.

Dat de klachten nu al zo ernstig zijn dat mensen gaan spookrijden was bij de gemeente nog niet bekend. Het leidt wel tot actie, meldt de woordvoerder nadat hij navraag heeft gedaan bij de gemeentelijke wegbeheerders. „We gaan er nog deze week kijken. De weg staat pas volgend jaar op de planning voor onderhoud, maar mogelijk wordt dat eerder. Daarvoor gaan we de zaak eerst nog eens goed inspecteren.”

Volledig scherm
Spookrijden op de Hagedoornweg om de enorme kuilen en hobbels in de weg te omzeilen. Vooral vrachtwagens hebben moeite om stuiterend koers te houden. © Foto Freddy Schinkel