Volledig scherm
Luchtfoto van Biodiesel Kampen aan de Haatlandhaven in Kampen. © Foto Freddy Schinkel

Sunoil neemt ‘fraudebedrijf’ Biodiesel Kampen over

Biodieselproducent Sunoil uit Emmen neemt het failliete bedrijf Biodiesel Kampen over. De onderneming aan de Haatlandhaven in Kampen die afgewerkt vet in diesel omzette, ging eind augustus failliet nadat er twee grote fraudezaken bij het bedrijf bleken te spelen en eigenaar Cees B. uit Harderwijk tot een gevangenisstraf van dertig maanden (waarvan tien voorwaardelijk) werd veroordeeld.

Sunoil, dat al sinds 2006 in de duurzame brandstoffen actief is, heeft deze week een akkoord bereikt over de overname met curator Reinier Quint van Nysingh Advocaten. Sunoil neemt alle activa -pand, installaties en machines- over van het failliete bedrijf en hoopt op korte termijn weer biodiesel te produceren. 

Dat gebeurt in eerste instantie met een man of vijf personeel, later wordt dat opgetrokken naar zo’n vijftien personeelsleden, is de verwachting. Over de overnamesom wil het bedrijf niets kwijt. Sunoil Emmen is een onderneming die zo’n 25 medewerkers telt en actief is op de Europese markt. Het heeft een productielocatie in Emmen en opslagplaatsen in Rotterdam. Het produceert zo’n 100.000 ton biodiesel per jaar aan de transportbranche.

Inval FIOD

De productie bij Biodiesel Kampen lag sinds dit voorjaar vrijwel stil nadat de FIOD een inval deed bij het bedrijf in het kader van een onderzoek naar grootscheepse fraude en de certificering voor biodiesel werd ingetrokken. Directeur Cees B. en enkele medewerkers werden toen opgepakt. Vervolgens bleek dat Biodiesel Kampen met enkele zusterbedrijven ook nog eens verwikkeld in een andere fraudezaak. Daarvoor werd het bedrijf in juli veroordeeld tot het betalen van een boete van 400.000 euro. 

 1. Kampen in actie tegen ondermijning: ‘Alert zijn op ratten’
  PREMIUM

  Kampen in actie tegen ondermij­ning: ‘Alert zijn op ratten’

  Met nieuwe meldpunten voor duistere zaken, bewustwordingscampagnes en het opbouwen van een databank met informatie over mogelijk crimineel gedrag gaat de gemeente Kampen meer werk maken van de strijd tegen ‘ondermijning’. Ook Bibob-onderzoeken, waarmee de integriteit van ondernemers wordt getoetst, zullen vaker worden ingezet. Dat staat allemaal in het Plan van Aanpak Ondermijning dat het college heeft vastgesteld.
 2. Maandagmarkt Kampen vraagt hulp bij doorbreken neerwaartse spiraal
  PREMIUM

  Maandag­markt Kampen vraagt hulp bij doorbreken neerwaart­se spiraal

  De maandagmarkt in Kampen blijft op verzoek van de marktondernemers in ieder geval nog tot 2023 door de gemeente georganiseerd. Tegen kostprijs – en die zal stijgen. Dat hebben burgemeester en wethouders besloten. Echter, de vraag hoe de neerwaartse spiraal moet worden doorbroken waarin de markt zich volgens onderzoek bevindt, blijft onbeantwoord. De marktcommissie hoopt dat de gemeente ook daarin het voortouw wil nemen.