Volledig scherm
Horecaondernemers Remmert Krantz (r, De Bastaard) en Richard Rosink (De Vier Jaargetijden) investeren in nieuwe terrassen, nu de proef is geslaagd. © Foto Freddy Schinkel

Terrassen pal langs de IJssel in Kampen worden definitief

Ook deze zomer kunnen liefhebbers een plekje zoeken op de beide terrassen pal aan de IJssel, op het benedenstroomse deel van de IJsselkade in Kampen. De proef met de terrassen tegenover de restaurants De Vier Jaargetijden en De Bastaard is zo geslaagd, dat de situatie definitief wordt gemaakt. Dat hebben burgemeester en wethouders deze week besloten.

„Wij zijn heel blij met deze uitslag”, reageert uitbater Remmelt Krantz van De Bastaard. „Het is ons heel goed bevallen en het heeft qua uitstraling een grote impact op onze bedrijven. Zeker voor ons, want we hadden hiervoor geen terras.”

Volgens Krantz zijn het vooral toeristen die gebruikmaken van de terrassen. Ze vormen een welkome aanvulling op het bestaande aanbod, meent ook het college. „Er komen aanzienlijk meer toeristen naar de stad. Vooral als gevolg van de Hanzedagen en Sail. Voor hen zitten we op een goede plek, het wordt heel goed ontvangen.”

Terrassen groter

Nu de kogel door de kerk is, worden beide terrassen iets groter gemaakt. Daarvoor worden nog twee parkeerplaatsen aan de kade opgeofferd. Aan het Hellemanpleintje (8) en ter hoogte van het Van Heutszplein (6) zijn extra parkeerplaatsen aangelegd die het verlies moeten compenseren.

Ook ’s winters

Beide uitbaters willen de terrassen nu ook geschikt maken voor gebruik in de winter. „We willen ze winddicht maken met schermen. Naar een definitieve oplossing kijken we nog, want het moet er fraai uitzien en ook praktisch zijn. Als we ze ook ’s winters kunnen gebruiken, voegt het echt iets toe.”

Het duo investeert in totaal 75.000 euro in de nieuwe terrassen. „Dat is heftig”, zegt Krantz, „maar als je niks probeert, kom je ook nergens. Er zit een risico in, maar we hebben er wel vertrouwen in dat we dat gaan terugverdienen.”

Oversteken

Uit de evaluatie van de proef is gebleken dat er op de IJsselkade veelvuldig te hard wordt gereden. Dat is vervelend voor kelners die met hun volle dienbladen moeten oversteken. Volgens verantwoordelijk wethouder Albert Holtland zal daarom de indeling van de weg nog worden aangepast.

Smileys

„In het wegtapijt worden markeringen aangebracht, zodat duidelijker zichtbaar wordt dat daar wat aan de hand is. Ook willen we paal en perk stellen aan vergunningen om op de IJsselkade tegen het verkeer te mogen rijden. En we proberen wat meer aan handhaving te doen.” 

Oplichtende smileys, voor bestuurders die zich aan de snelheid houden, en borden die waarschuwen voor overstekende kelners moeten de rest doen.