Volledig scherm
Tegelijk met het vervangen van verkeerslichten op de Haatlanderdijk wordt de situatie voor fietsers aangepast. © ANP

Toch nieuwe verkeerslichten op kruising Haatlanderdijk Kampen

Hoewel het bij de huidige verkeersintensiteit eigenlijk niet eens nodig is om er stoplichten te hebben, gaat de gemeente Kampen de verkeerslichtinstallatie op de kruising Haatlanderdijk/Kievitstraat toch vervangen. Dat gebeurt om de doorstroming op de kruising in de spits te verbeteren en de veiligheid op peil te houden.

De bestaande verkeerslichtinstallatie stamt uit 2002 en is aan het eind van haar levensduur. Daarom stelde de gemeenteraad in november vorig jaar al 100.000 euro beschikbaar voor vervanging. In het kader van de bezuinigingen vroegen burgemeester en wethouders deze zomer om een verkeerstelling om de noodzaak vast te stellen.

Wachttijden

Gemiddeld passeren op een werkdag 15.497 motorvoertuigen en 4.227 fietsers de kruising. Volgens de normen kan zo’n kruising dan ook zonder verkeerslichten, maar dat zou dan in de spits wel leiden tot langere wachttijden.

Fietspad vervalt

Tegelijk met de vervanging van de verkeerslichten komt het fietspad aan de oostkant van de Haatlanderdijk te vervallen. In de praktijk wordt nu aan beide kanten van de weg in beide richtingen gefietst over de fietspaden en dat leidt tot onoverzichtelijke situaties rond de kruising. Het fietspad aan de westelijke kant van de weg wordt nu geschikt gemaakt voor tweerichtingsverkeer. „Het fietspad is daarvoor breed genoeg”, zegt verantwoordelijk wethouder Albert Holtland. „We gaan op het fietspad een middenstrook aanbrengen en ook bij de verkeerslichten wordt rekening gehouden met tweerichtingsverkeer door fietsers.”

Het werk wordt volgend voorjaar uitgevoerd.

 1. Kampen in actie tegen ondermijning: ‘Alert zijn op ratten’
  PREMIUM

  Kampen in actie tegen ondermij­ning: ‘Alert zijn op ratten’

  Met nieuwe meldpunten voor duistere zaken, bewustwordingscampagnes en het opbouwen van een databank met informatie over mogelijk crimineel gedrag gaat de gemeente Kampen meer werk maken van de strijd tegen ‘ondermijning’. Ook Bibob-onderzoeken, waarmee de integriteit van ondernemers wordt getoetst, zullen vaker worden ingezet. Dat staat allemaal in het Plan van Aanpak Ondermijning dat het college heeft vastgesteld.
 2. Maandagmarkt Kampen vraagt hulp bij doorbreken neerwaartse spiraal
  PREMIUM

  Maandag­markt Kampen vraagt hulp bij doorbreken neerwaart­se spiraal

  De maandagmarkt in Kampen blijft op verzoek van de marktondernemers in ieder geval nog tot 2023 door de gemeente georganiseerd. Tegen kostprijs – en die zal stijgen. Dat hebben burgemeester en wethouders besloten. Echter, de vraag hoe de neerwaartse spiraal moet worden doorbroken waarin de markt zich volgens onderzoek bevindt, blijft onbeantwoord. De marktcommissie hoopt dat de gemeente ook daarin het voortouw wil nemen.