Volledig scherm
Elise van Heck op een gekapte es aan de Trekvaart. © Foto Freddy Schinkel

Verzet tegen essenkap aan Trekvaart in IJsselmuiden: ‘Prachtige bomenrij’

De kap van zieke essen aan de Trekvaart in IJsselmuiden ligt stil nu bewoners zich verzetten. ,,Deze mooie bomen maken onze straat juist zo bijzonder’’. 

De ‘prachtige bomenrij’ lijkt de Trekvaart eindeloos te maken, vindt bewoonster Elise van Heck. Ze noemt de Trekvaart ‘misschien wel de mooiste straat in IJsselmuiden’. Nog wel, want de gemeente is vorige week begonnen met het kappen van de zieke essen. ,,19 van de 77 zijn al omver gehaald. Zonde.’’ Samen met haar man Obbe Deelstra is ze in verzet gekomen. Eerste succesje: de werkzaamheden zijn stilgelegd, zegt Van Heck.  

Kort dag 

,,Vorige week zaterdag kregen we een brief van de gemeente dat de kap op maandag ging beginnen. Op maandag al! Dat is kort dag. Ik snap niet waarom er zo veel haast bij is.’’ Ze trok aan de bel bij de gemeente die de werkzaamheden stillegde, ‘om op woensdag weer door te gaan’. ,,Toen belde ik met een advocaat en die zei dat ik een ontheffing moest aanvragen, dat heb gedaan.’’ De bestuursrechter in Zwolle beslist maandagmorgen over haar verzoek om definitief te stoppen met de kap, zegt Van Heck. ,,Het werk ligt nu weer stil’’. 

Volgens de IJsselmuidense zit er veel te weinig tijd tussen de aankondiging en het begin van de klus. Verder zou het niet nodig zijn om zieke essen neer te halen. Ze heeft contact gezocht met een deskundige en verwijst naar een rapport van Wageningen Universiteit & Research. Dat laatste meldt dat ‘zwaar aangestaste delen’ van de boom gesnoeid mogen worden, de rest van de boom kan blijven staan. 

Quote

We zijn alle deuren langs geweest en de meeste mensen steunen ons.

Elise van Heck, IJsselmuiden

Van Heck: ,,De gemeente wil de essen vervangen door bomen met een omtrek van 18 centimeter. ,,Daarmee duurt het zo’n 30 jaar voordat we weer een mooie straat terug hebben. Tegen die tijd zijn de meesten van ons al vertrokken’’. Van Heck en Deelstra voelen zich gesterkt door de andere bewoners van de Trekvaart. ,,We zijn alle deuren langs geweest en de meeste mensen steunen ons. De essen maken onze straat juist zo bijzonder’’. 

De essen worden vervangen omdat het merendeel in slechte staat is door de essentaksterfte en er een renovatie aan de weg plaatsvindt. Dat meldde de gemeente in augustus tegen deze krant. De essen worden vervangen door ‘verschillende varianten van de els’. Destijds zei de gemeente overigens al dat de kap in het najaar zou plaatsvinden.