Volledig scherm
De Stadskazerne moet het voorlopig nog even zonder horeca-exploitant doen. © Freddy Schinkel

Voorlopig nog geen verse koffie en koek in café Kamper bibliotheek

Bezoekers van café Paatje in de Stadskazerne in Kampen moeten voorlopig nog genoegen nemen met automatenkoffie. Een nieuwe exploitant voor de koffiebalie in het café van de bibliotheek is nog altijd niet gevonden.

Half mei verlengde exploitant Kamper Genot het driejarige huurcontract niet. Sindsdien staat de horecafaciliteit op de eerste verdieping van het pand leeg, alleen een koffieautomaat voorziet de bezoekers van een kop koffie of thee. 

,,Dat vinden we zelf ook erg jammer, het is erg kaal zo’’, stelt bibliotheekdirecteur Annette Schol. ,,Het valt eerlijk gezegd wat tegen, er zijn minder ontwikkelingen dan we gehoopt hadden.’’

Schol gaf voor de zomer nog aan het liefst in september de koffiehoek weer te hebben bemenst, er liepen al gesprekken met een paar potentiële exploitanten. ,,Maar we vragen veel openingsuren, en tegelijkertijd is het lastig om de horeca hier rendabel te krijgen. Dat is niet alleen in Kampen het geval, meer bibliotheken worstelen daarmee. Dat heeft ook met de schaal en het publiek in Kampen te maken. In de bibliotheek in Zwolle bijvoorbeeld loopt zoiets anders.’’

On hold

Op welke manier en wanneer er een nieuwe exploitant zijn intrek neemt in de Stadskazerne, is dan ook nog niet bekend. ,,We moeten eerst als bestuur om tafel om te overleggen wat onze stap nu moet zijn.’’ Volgens Schol zijn er meer dingen rond de kazerne die om aandacht vragen, maar die op dit moment stil liggen. Als voorbeeld noemt ze de temperatuur in de Stadskazerne in de zomer. ,,Het is veel te warm in de bibliotheek. Ook de gemeente is nog met een aantal dingen bezig rondom de Stadskazerne, maar op dit moment staat alles in Kampen ter discussie vanwege de bezuinigingen. Het is nu nog even afwachten.’’ Bezoekers van café Paatje moeten het dus voorlopig nog even doen met een kop koffie uit de automaat. 

  1. Begrip, schrik en vraagtekens bij voorgestelde bezuinigingen in Kampen
    PREMIUM

    Begrip, schrik en vraagte­kens bij voorgestel­de bezuinigin­gen in Kampen

    Dát Kampen de broekriem de komende jaren stevig moet aanhalen, was voor veel mensen allang geen verrassing meer. Een pakket met ruim tweehonderd bezuinigingsvoorstellen werd dinsdag openbaar gemaakt, het Kamper college van burgemeester en wethouders doet een voorzet met een plan waarmee in totaal acht miljoen euro wordt bespaard. Niet alleen wordt de eigen organisatie onder de loep genomen, ook stelt het college voor om de inkomsten te verhogen (parkeren binnenstad duurder, ozb verhogen), subsidies te korten (cultuursector) en langlopende projecten uit te stellen (‘Vernieuwbouw’ Ichthus College, Bolwerk Buitenwacht). Wat vinden die betrokken partijen van de voorstellen van het college?