Hemelvaartsdag in Kampen 2020.
Volledig scherm
Hemelvaartsdag in Kampen 2020. © Wim Schluter

Weinig zorgen op druk Kamper strandje

Zich zorgen maken over de anderhalve meter afstand? ,,Nog niet eens één millimeter wat mij betreft’', aldus de meneer die net het Molenstrandje net bepakt en bezakt (vormpjes, schepjes) verlaat.

Met zijn naam in de krant hoeft hij niet, maar zijn mening over de coronadreiging is helder. ,,Kent u Luther? Die zei al; als ik wist dat morgen de wereld zou vergaan, dan zou ik vandaag een appelboompje planten. Zo denk ik er ook over.’’

Hemelvaartsdag in Kampen 2020.
Volledig scherm
Hemelvaartsdag in Kampen 2020. © Wim Schluter

Volle bermen

De zonnige Hemelvaartsdag trok donderdag veel mensen naar het water, en zo dus ook bij het strandje bij de molen. Al vroeg op de dag stonden de bermen van de IJsseldijk vol met geparkeerde auto’s met daarachter de nodige botentrailers. Het felgele bord met coronawaarschuwingen (‘Maximaal 3 personen samen’) lijkt niet erg op te vallen, gezien de grote groepen die op het strand liggen en in het water zwemmen. 

Niet alleen op het strand, ook in de stad zelf is het druk maar dan vooral bij de ijsjeswinkels. Bij ijssalon Marena staat een rij geduldige te wachten op hun beurt. ,,Wachttijd is ongeveer een kwartier’’, weten ijsliefhebbers te vertellen die met een ijsje de ijssalon verlaten. 

Bij het strand tegenover de stad aan de IJsselmuider kant van de IJssel is het topdrukte; de fietsen blokkeren hier zo ongeveer het fietspad en ook hier liggen grote groepen in het gras of nemen een duik in het water. Opmerkelijk; ook hier staat een felgeel bord met coronawaarschuwingen, maar hier wordt gerept van maximaal 2 personen samen. Dat verbod heeft ook Maarten van Ittersum wel gezien, maar echt zorgen maakt hij zich niet. ,,Ik zit daar met twee vrienden’’, wijst hij verderop op het strand. ,,Ja, we zitten wel anderhalve meter uit elkaar. Maar echt zorgen maak ik me niet. Hier zijn veel jongeren, ik ben 29. Als ik ergens in de veertig was zou ik me eerder zorgen maken.’’

Hemelvaartsdag in Kampen 2020.
Volledig scherm
Hemelvaartsdag in Kampen 2020. © Wim Schluter

Vol strand, volle bak

Het volle strand bij de Kamper stadsbrug zorgde de afgelopen weken regelmatig voor een grote hoeveelheid afval, Gemeente Belang Kampen riep de gemeente daarom op een grotere afvalbak te plaatsen bij het strand. Dat had effect; medio mei werd een nieuwe vuilnisbak geplaatst bovenop de dijk maar die lijkt al weer te klein; op Hemelvaartsdag rond vier uur ‘s middags puilde de vuilnisbak uit van het vuilnis, dat er door sommige strandgangers dan maar naast werd gegooid.