Volledig scherm
PREMIUM
Zorgaanbieder IkZijnWij eiste voor de rechter herstel van het zorgcontract op straffe van een dwangsom 10.000 euro per dag. © ANP XTRA

Zorgbedrijf IkZijnWij op omvallen door conflict met gemeente Kampen

Zorgbedrijf IkZijnWij dreigt het eerste slachtoffer te worden van de strijd die de gemeente Kampen is begonnen tegen wat zij noemt ‘zorgelijke zorgaanbieders’. Het contract voor het leveren van begeleid wonen is opgezegd, waardoor de instroom is gestopt en bestaande cliënten niet langer een persoonsgebonden budget krijgen als ze hun zorg bij IZW blijven inkopen. Volgens advocaat Roy van Niftrik staat het bedrijf op omvallen, doordat er ook nog voor meer dan twee ton aan onbetaalde rekeningen zou liggen.

Vandaag eiste het bedrijf in een kort geding voor de bestuursrechter in Almelo dat Kampen het opzeggen van het contract schorst, op straffe van een dwangsom van 10.000 euro voor elke dag dat dit niet gebeurt. Tien cliënten zijn van dat contract direct afhankelijk. Ook wil IZW inzage in de stukken die hebben geleid tot het opzeggen van het contract, op straffe van een dwangsom van duizend euro per dag. En het bedrijf wil dat de achterstallige nota’s voor begeleid wonen van vijf cliënten alsnog worden betaald. Volgens een uitspraak van de rechter in juni vorig jaar moet dat ook – en Kampen heeft het vervolgens toegezegd. Maar tot uitbetaling is het niet gekomen.