Klimaatrapport: Het hoeft niet allemaal minder, maar het moet wel totaal anders
VIDEOHet hoeft niet per se allemaal minder, maar als we de gevolgen van klimaatverandering beheersbaar willen houden, moet in een mensenleven wel veel anders. En het kan nog net. Dat is, kort samengevat, de boodschap van het IPCC-rapport dat vanmiddag uitkwam.
Wetenschappers van over de hele wereld hebben voor de zesde keer sinds 1990 op een rij gezet wat er aan nieuwe kennis is verworven over klimaatverandering. Deel een van dit zesde rapport verscheen in augustus en ging over de oorzaken, deel twee vorige maand ging over de gevolgen en nu is er deel drie over de te nemen maatregelen.
Overigens schrijven de wetenschappers die maatregelen niet voor, ze zetten mogelijkheden op een rij. Omdat dit soms dicht bij elkaar ligt, duurde het vaststellen van de samenvatting voor beleidsmakers dit jaar langer dan ooit: de presentatie van het rapport moest er zelfs een halve dag voor worden uitgesteld. Ontwikkelingslanden willen niet te beperkt worden in hun mogelijkheden tot economische ontwikkeling, vleesproducerende landen maakten bezwaar tegen een term als ‘plantaardig dieet’, maar het rapport zoals het er nu ligt is uiteindelijk wel aanvaard door bijna alle landen van de wereld.
1,1 graad warmer
Het is niet voldoende om op zoek te gaan naar de goedkoopste manier om de uitstoot te verminderen, er is echt een systeemverandering nodig
Hoe staat die wereld ervoor? Het doel om de opwarming te beperken tot 1,5 graad ten opzichte van het pre-industriële niveau, zoals vastgesteld in Parijs in 2015, raakt uit zicht, stelt het IPCC. Het is gemiddeld al 1,1 graad warmer, als de mens niets doet loopt de opwarming eind deze eeuw op tot 5 graden. Met het huidige beleid kan de temperatuurtoename beperkt worden tot 3,2 graden, maar ook dat zou betekenen dat flinke delen van de wereld onleefbaar worden.
Om op de relatief veilige 1,5 graad te blijven moet de mondiale uitstoot rond 2030 bijna gehalveerd zijn en rond 2050 naar nul gaan. Daarna zouden nog grote hoeveelheden CO2 uit de atmosfeer moeten worden gehaald, door het planten van bomen en door technische oplossingen die nu vaak nog in de kinderschoenen staan.
Intussen is in de jaren 2010-2019 de uitstoot van broeikasgassen meer toegenomen dan in welk decennium daarvoor ook, schrijft het IPCC. Dat wil niet zeggen dat al genomen klimaatmaatregelen geen effect hadden: de relatieve groei in emissies vlakte in de periode 2010-2019 wel af. Wereldwijd daalde de uitstoot per verdiende euro, de zogenoemde energie-intensiteit. In een aantal rijke industrielanden nam de uitstoot zelfs in absolute zin af. Maar de economie wereldwijd groeide zo hard dat de totale uitstoot ondanks al die maatregelen toch is toegenomen. Het rapport concludeert: het huidige klimaatbeleid is volstrekt onvoldoende. Om onder de 1,5 graad opwarming te blijven zal de mens, veel sneller dan nu gebeurt, moeten stoppen met het verbranden van kolen, olie en gas.
Verregaande transformatie nodig
Nodig is een verregaande transformatie van belangrijke economische sectoren. ,,Het is niet voldoende om, zoals nu gebeurt, op zoek te gaan naar de goedkoopste manier om de uitstoot te verminderen, er is echt een systeemverandering nodig”, zegt Heleen de Coninck, een van de vijf Nederlandse onderzoekers die aan het rapport hebben bijgedragen. Zij is hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven en aan de Radboud Universiteit Nijmegen. ,,We moeten ons anders gaan gedragen.”
Ze geeft transport als voorbeeld. ,,Het is niet genoeg om de 8 miljoen auto’s die nu in Nederland rijden te vervangen door 8 miljoen elektrische auto’s. De productie daarvan levert namelijk ook weer uitstoot op.” In plaats daarvan moet het automatisme om in de eigen auto te stappen verdwijnen. ,,Wat kunnen we lopen, fietsen, steppen, met de tram of met een deelauto doen? Hoe kunnen we onze goederen anders vervoeren? Dit heeft grote gevolgen voor hoe je je steden inricht, en in wat voor infrastructuur je investeert.”
Het is maar één voorbeeld, en het kan, mits regeringen radicale besluiten durven te nemen. ,,De helft van de huizen die in 2050 op de wereld staan, moet nog gebouwd worden”, zegt De Coninck. Ze ziet tal van goede voorbeelden in woonwijken over de hele wereld. ,,Maar we moeten voorkomen dat nieuwe steden die ontstaan toch weer autosteden worden.” Dat wil dus niet per se zeggen: minder reizen. Wel: anders reizen.
Professor Kornelis Blok van TU Delft schreef ook mee aan het IPCC-rapport en zet in de volgende video een aantal belangrijke punten op een rijtje:
‘Niemand wil gekke Henkie zijn’
Het rapport wijst op het belang van innovatie, de haalbaarheid van maatregelen en gedragsaspecten. Onderzoek wijst uit dat mensen meer bereid zijn tot veranderen dan de overheid vaak denkt. ,,Beleidsmakers gaan ervan uit dat mensen vooral worden gedreven door geld, maar mensen willen best het goede doen, mits ze niet het gevoel hebben dat ze dat als enige doen”, zegt De Coninck. ,,Niemand wil gekke Henkie zijn.” En mag het wat makkelijker? ,,De overheid kan wel subsidieregelingen openstellen voor het verduurzamen van je huis, maar je moet van goede huize komen om alle formulieren te snappen.”
Sinds Rusland Oekraïne is binnengevallen gaan er ook stemmen op om maar even pas op de plaats te maken met de energietransitie. ,,Dat is een logische reflex, maar niet wetenschappelijk onderbouwd”, zegt ze. Er zijn nu grote zorgen over graanleveranties uit Oekraïne. ,,Maar het probleem is niet dat in de wereld onvoldoende vruchtbare landbouwgrond is. Het probleem is dat driekwart daarvan wordt gebruikt voor de productie van veevoer.”
Bekijk hieronder al onze video’s over klimaatverandering:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video14
Kolencentrale totaal overvallen door kabinetsbesluit: ‘Een belletje was handig geweest’
Het gaat nog minstens vier weken duren voordat de Nederlandse kolencentrales weer volop kunnen draaien. Uniper, exploitant van een van de drie kolencentrales in ons land, is compleet overvallen door het kabinetsbesluit en stelt eerst veel kolen te moeten inkopen. -
Koken & Eten
Koud water of kokend water? Zo kook je je aardappelen het best
Eet jij vaak aardappelen? En hoe maak jij ze dan klaar? De een doet het met kokend water, de ander zet ze met koud water op. Experts geven hun adviezen voor het goed klaarmaken van de pieper. -
PREMIUM
Oorlog en klimaatbesef: terrasverwarming steeds minder vaak aan in Utrecht
Met het aanbreken van de eerste lentedagen is het terrasseizoen in Utrecht definitief geopend. Maar een terrasverwarmer die het overneemt als de zon zakt, is in de stad geen garantie meer. -
PREMIUMVideo
Staan de Deventer windmolens stil bij een flinke storm? (en antwoorden op andere zorgen)
De twee Deventer windmolens. Inmiddels torenen ze 6,5 jaar boven de snelweg uit en wekken ze genoeg stroom op voor duizenden huishoudens. Toch lijken extra turbines langs de A1 er voorlopig niet te komen. Windmolens zijn een ware splijtzwam in de stad. Hoe kijkt mede-eigenaar Deventer Energie naar deze ontwikkelingen? -
PREMIUM
Luxetaks voor drinkwater: plan van waterbedrijven moet zuinigheid stimuleren
Verspilling van drinkwater wordt mogelijk duurder. Waterbeheerders onderzoeken of hogere prijzen kunnen helpen om bedrijven en consumenten aan te zetten tot zuiniger watergebruik en meer bewustzijn.
-
PREMIUM
Altijd maar reizen voor je werk, is dat nou wel zo leuk? ‘Moest wel eens een verjaardag van mijn kind missen’
Elke dag na je werk naar huis, dat is niet voor iedereen de realiteit. Deze drie Nederlanders waren soms vaker onderweg dan thuis. Hoe is het om veel te reizen voor je baan en hoe gaat het thuisfront daarmee om? -
Tachtig procent van de Europese automobilisten kent dit waarschuwingssymbool niet
Waarschuwingssymbolen in de auto die aangeven dat er iets mis is, kunnen in de loop van de tijd veranderen, vooral wanneer de techniek aan boord verandert. De opkomst van hybrides en elektrische auto's kan voor een hoop verwarring zorgen. -
PREMIUM74
Dit is waarom Duitsland géén groot stikstofprobleem heeft
Een natuurgebied in de Achterhoek omtoveren tot Duitse enclave. Daarmee willen protesterende boeren de grote verschillen in stikstofregels tussen Nederland en onze oosterburen aantonen. Maar hoe zit dat nu precies?
61 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerPiet Ursem
Geert Grijpma
Karel Tichmann
Samaria Gomes
Anoniem