Luchtfoto van het windmolenpark voor de kust van IJmuiden met op de achtergrond Noord-Holland.
Volledig scherm
Luchtfoto van het windmolenpark voor de kust van IJmuiden met op de achtergrond Noord-Holland. © ANP / ANP

Klimaatrapport: Het hoeft niet allemaal minder, maar het moet wel totaal anders

VIDEOHet hoeft niet per se allemaal minder, maar als we de gevolgen van klimaatverandering beheersbaar willen houden, moet in een mensenleven wel veel anders. En het kan nog net. Dat is, kort samengevat, de boodschap van het IPCC-rapport dat vanmiddag uitkwam.

61 reacties

 • Piet Ursem

  3 maanden geleden
  Beste Baalen en Turken, inderdaad ben ik iemand met een modaal inkomen, maar ik heb op het klimaatvlak al op voorhand mijn aandeel geleverd. Daarbij als u mijn reacties over huurhuizen zou zijn opgevallen dan zou u gezien hebben dat ik pleit om huurhuizen zo snel mogelijk te verduurzamen omdat de bewoners anders met een te hoge energierekening zwaar in de problemen komen! Samen kunnen we de wereld verbeteren, daar span ik mij voor in, met elkaar zijn we tot veel in staat! Keuzes!
 • Geert Grijpma

  4 maanden geleden
  De ruimte om ons heen is mega koud. De warmte op aarde komt door de omzetting van zonlicht, en de aardwarmte van de aarde zelf en ook door vulkanische verschijnselen. Een gedeelte van het zonlicht wordt gefilterd door de ozonlaag maar ook door het magnetisch veld van de aarde. Sneeuw weerkaatst het meeste licht in de originele vorm, een zwart oppervlak het minste, door ook nog eens zo efficiënt mogelijk energie te verwijderen, geeft een zonnecel dus extra opwarming van de aarde. Heatpipes ook!
 • Karel Tichmann

  4 maanden geleden
  De wetenschap schrijven al voor jaren, dat alle planten/bomen produceren 95% van alle koolstofdioxide (CO²). Dit is het omgekeerde van fotosynthese en het gebeurt in alle cellen, de hele tijd, dag en nacht. De atmosfeer bestaat maar uit 0,04% koolstofdioxide CO², waarvan is 95% afkomstig uit natuurlijke bronnen, zoals o.a. vulkanen of afbraakprocessen in de natuur. Deze menselijke koolstofdioxide CO²-uitstoot van 0,0016% is veel te klein, om enig verschil te maken in deze klimaatopwarming.
 • Samaria Gomes

  4 maanden geleden
  Ik zou thuiswerken de norm maken ipv deel scooters of deel auto's. Dat neemt bij mij echt alle plezier van het reizen af. Ik werk dan liever vanuit huis en laat de auto staan. En als ik dan ga reizen, pak ik mijn eigen vervoer.
 • Anoniem

  4 maanden geleden
  P.van vliet. Rhoon Waarom komt er geen passage in de rapporten over het aantal mensen op deze planeet is. Het worden er enkel maar meer. Zijn ze hier bang voor om het te benoemen. Ik mis dit in alle discussies 10 miljoen mensen in Nederland is genoeg.