Een brandweerman in Jakoetië, augustus 2021.
Volledig scherm
Een brandweerman in Jakoetië, augustus 2021. © AP

Onderzoek: CO2-uitstoot door natuurbranden dit jaar hoogste ooit

Wereldwijd veroorzaakten natuurbranden in 2021 naar schatting zo’n 1760 megaton aan CO2-uitstoot. Dat is de hoogst geschatte uitstoot ooit, laat het aardobservatieprogramma van de Europese Unie Copernicus weten. De betrokken wetenschappers denken dat deze uitstoot vanwege klimaatverandering alleen maar toe zal nemen.

 1. Hoe onze bossen in korte tijd veranderen: ‘Als je kleinzoon zelf opa is, wandelt hij over een heel andere Veluwe’
  PREMIUM

  Hoe onze bossen in korte tijd veranderen: ‘Als je kleinzoon zelf opa is, wandelt hij over een heel andere Veluwe’

  Hij ziet het in zijn eigen achtertuin gebeuren. De vijgenboom die je zelfs in de winter niet meer naar binnen hoeft te halen. De Corsicaanse den in het bos vlakbij. Die had het in de jaren ’80 zwaar, maar doet het met de huidige ‘Italiaanse’ zomers in ons land uitstekend. Hoogleraar Europese bossen Gert-Jan Nabuurs durft de voorspelling wel aan: onze bossen gaan flink veranderen.
 2. Stikstofstrijder die ons dwong 100 km/u te rijden, richt pijlen nu op Tata Steel

  Stikstof­strij­der die ons dwong 100 km/u te rijden, richt pijlen nu op Tata Steel

  Mobilisation for the Environment (MOB) begint een juridische strijd om Tata Steel in IJmuiden gesloten te krijgen. Als eerste zet heeft MOB het provinciebestuur van Noord-Holland verzocht om intrekking van de natuurvergunning van het grote staalbedrijf. ,,Tata Steel is de grootste vervuiler van Nederland. Het bedrijf heeft de grootste CO2-emissie van alle Nederlandse bedrijven”, schrijft MOB met verwijzing naar landelijke cijfers over de uitstoot van broeikasgassen.